09:36 / 16.07.2020.

Autor: I.D./HINA

Od 24. do 28. kolovoza 12. Monoplay u Zadru

Foto: ilustracija/Marko Dimic/PIXSELL

Foto: ilustracija/Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Festival Monoplay prvi je i jedini domaći festival specijaliziran za solo izvedbe u području suvremenog plesa.
Festival plesnog sola Monoplay održat će se od 24. do 28. kolovoza u Zadru i predstaviti niz plesnih izvedbi renomiranih domaćih i stranih umjetnika i umjetnica, a kao prvo festivalsko ime organizatori najavljuju jednog od najznačajnijih europskih koreografa Jonathana Burrowsa.

Festival Monoplay prvi je i jedini domaći festival specijaliziran za solo izvedbe u području suvremenog plesa.

Već 12. godinu zaredom, Zadar, inače svjetski prepoznat po plesnoj sceni, u kolovozu postaje središte specifičnih plesnih izvedbi te središnje mjesto za ples u Hrvatskoj. Festival se održava u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla i umjetničke organizacije 21:21 iz Zagreba, a umjetničke direktorice su Petra Hrašćanec i Sanja Petrovski.

Kako se ističe u najavi u četvrtak, s obzirom na epidemiološku situaciju te u skladu sa svim preporukama, ovogodišnje festivalsko izdanje bit će po opsegu, broju izvedbi, kapacitetu dvorane i svim ostalim kriterijima prilagođeno situaciji, sve s ciljem osiguravanja maksimalne sigurnosti svih posjetitelja, dok se sam festivalski program nastavlja u istom opsegu kao i proteklih godina.

Kao prvo veliko festivalsko ime, organizatori najavljuju Jonathana Burrowsa, renomiranog i nagrađivanog britanskog, te jednog od najistaknutijih suvremenih europskih koreografa.

Karijeru je započeo kao solist britanskog Kraljevskog baleta, gdje je plesao 13 godina te potom 1988. oformio vlastitu trupu Jonathan Burrows Group. Posljednjih 15 godina fokusira se na tjelesni rad, primarno u suradnji s kompozitorom Matteom Fargionom; njihov je zajednički rad polučio veliki međunarodni uspjeh.

Ovaj umjetnički duo trenutno gostuje i izvodi deset različitih projekata diljem svijeta, kao i retrospektive vlastita umjetničkog opusa. Njihova suradnja uključuje ponajprije plesnu praksu, ali seže i objedinjuje pristupe i materijale različitih performativnih formi. Burrows je autor izuzetno cijenjenog izdanja "Choreographers Handbook" (2010.). Predstava je nastajala kroz dvije godine rada te sadrži i dijelove knjige "Choreographers' Handbook".

Preostali festivalski program bit će najavljen uskoro.

Glavni program održat će se u Kazalištu lutaka u Zadru, kao i ispred Kazališta na Poljani Branka Stojakovića. Kako bi publici bio osiguran u potpunosti siguran pristup izvedbama u skladu s epidemiološkim preporukama, dio festivalskog programa bit će izveden reprizno, a ulaznice za sve izvedbe bit će moguće rezervirati online.

Prije samoga festivala, od 6. do 23. kolovoza, održat će se edukativna platforma STREAM Zadar, događanje koje omogućuje mladim plesnim umjetnicima usavršavanje uz vodeće plesne umjetnike te upoznavanje sa suvremenim tehnikama i tendencijama u području izvedbenih umjetnosti.

Program STREAM Zadar, koji se ove godine održava pod vodstvom pedagoga Hanne Hegenscheidt, Aleksandre Janeve Imfeld, Grgura Kovačića i Julyena Hamiltona, bit će prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciju u Zadru te su u skladu s time mjesta na radionicama ograničena.

- Puni nade već pola godine nastavljamo planiranje i organizaciju za 2020. te danas s velikim zadovoljstvom najavljujemo ovogodišnji Monoplay. On je opet nekako poseban, jer se Svijet oko njega odlučio pozabaviti s terminom solo, jer se osobni prostor redefinirao kao jedini, jer se promjene u načinu funkcioniranja čine mogućim, jer jedan može voditi do sto, jer smo sanjali i desilo se. Jonathan Burrows u svom solu kaže: It's hard to find a reason to jump!, mi kažemo: Monoplay!, poručuje umjetnička direktorica festivala Petra Hrašćanec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!