Od bijelog baleta do cancana

26.02.2021.

11:43

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Baletne gala večeri u HNK Split

Baletne gala večeri u HNK Split

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U splitskom HNK-u u srijedu i četvrtak održane su dvije Baletne gala-večeri. I dalje nažalost malobrojni gledatelji uživali su u ulomcima iz klasične, ali i suvremene baletne literature.

Od najpoznatijeg bijelog baleta do vrckavog cancana - bila je to večer odabranih ulomaka iz nekih od najljepših naslova klasičnog baleta skladno ukomponiranih s točkama suvremenog koreografskog izričaja. Na prvoj gala večeri bila je i ekipa Vijesti iz kulture:

Koreografi gala večeri bili su Aaron Kok, Daniel Cardoso i Igor Gluškov, a klasične koreografije prenijeli su plesači i baletni majstori HNK Split Elena Nikolaeva, Albina Rahmatullina i Lev Šapošnikov.


U koreografiji koju je za tu prigodu prenijela Elena Nikolajeva plesala je prvakinja Baleta HNK Split Irina Čaban Bilandžić.


- Za Irinu sam htio nešto lirsko postaviti, nešto što gala večer dosad nije imala, a s cancanom sam htio - zabavu. Tehnički je sve zahtjevno, ali s cancanom sam htio donijeti malo vedrine, kaže Aaron Kok, koreograf i plesač.


Ulomak iz baleta 'Paquita' bio je uvod u večer u kojoj su se nizali fragmenti iz 'Orfeja', 'Spartaka', 'Don Qihota', preko smrti labuda do suvremenih uradaka.


Pravu baletno-glazbenu poslasticu, tehnički zahtjevnu, su iznijeli i publiku oduševili sjajni solist i ansambl splitskog kazališta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!