Od imaginacije do animacije

30.01.2020.

19:12

Autor: Anja Cerar/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Iako bilježi velike uspjehe i u igranom, eksperimentalnom te, posebno, dokumentarnom filmu, od kraja 50-ih Zagreb film bio je i ostao pojam za animaciju u Hrvatskoj.
Od imaginacije do animacije - veliko je multimedijsko putovanje kroz šest desetljeća kultnog Zagreb filma, kojim zagrebački MSU otvara novu izložbenu godinu. U fokusu retrospektive nezaobilazna je Zagrebačka škola crtanog filma, koja je od svojeg osnutka 50-ih globalno prepoznat fenomen.

"Surogat" Dušana Vukotića prvi je Oscarom nagrađen animirani film proizveden izvan SAD-a, do danas naš najnagrađivaniji film i jedan od brojnih sjajnih ostvarenja Zagrebačke škole crtanog filma. Iako bilježi velike uspjehe i u igranom, eksperimentalnom te, posebno, dokumentarnom filmu, od kraja 50-ih Zagreb film bio je i ostao pojam za animaciju u Hrvatskoj.

 - To je 17 genijalnih autora koji su u jednom trenutku, u jednom gradu, u jednoj produkcijskoj kući promijenili povijest animiranog filma. Po čemu je ta Zagrebačka škola zapravo genijalna - zato što je ona egzistencijalističku filozofiju onog vremena uspjela vizualizirati, kazao je ravnatelj Zagreb filma Vinko Brešan.

Škola je predstavljala avangardni odmak od dominantne produkcije tog vremena. Iako je okupila niz individualnih poetika, njezini su akteri dijelili sklonost eksperimentu, redukciji u likovnom izrazu i otklon od disneyjevskog svijeta.

- Preuzimali su isto tako i tematiku koja se nije se bavila, poput Disneyja, uljepšavanjem svijeta, nego su se osvrtali na aktualne teme, koje su i danas aktualne, poput otuđenosti, vreve gradskog života, kritički su se osvrtali na određene događaje, kazala je viša kustosica MSU-a Vesna Meštrić.

- Ti crteži su tako predivna likovna, estetska građa, koja nas uvijek iznova oduševljava i govori doista o ogromnom trudu majstora, rekla je ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić.

Glasovitu povijest Škole stvarali su Vatroslav Mimica, Dušan Vukotić, Vlado Kristl, Zlatko Bourek, Joško Marušić, Nedeljko Dragić i niz drugih.

Uz kultne filmove poput "Surogata", "Samca" i "Šagrenske kože", Zagreb Film proizveo je i niz serijala: među njima su "Baltazar" i "Mali leteći medvjedići" - ikonični likovi koje sa smiješkom pamte mnoge generacije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!