Od prvog izlaska do kraja braka kroz mjuzikl

29.01.2018.

18:59

Autor: DJH/M.Š.

-

-

Foto: - / -

'Prošlih 5 godina', mjuzikl suvremenog američkog autora Jasona Roberta Browna predstavlja popularni žanr mjuzikl na najbolji mogući način. Premjerno će u varaždinskom HNK biti prikazan 9. veljače.
'The Last 5 Years', 'Prošlih 5 godina' je mjuzikl suvremenog američkog autora Jasona Roberta Browna. Premijerno je izveden u Chicagu, a ubrzo je postavljen i na Off- Broadwayu i West Endu. Mjuzikl je dobitnik Drama Desk nagrade za najbolju glazbu i tekst mjuzikla. Igra se po cijelom svijetu (SAD, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Švedska, Danska, Norveška, Finska, Irska, Poljska). 2014. godine je doživio i filmsku premijeru.
Ovo glazbeno- scensko djelo predstavlja popularni žanr mjuzikl na najbolji mogući način. 'Prošlih 5 godina' intiman je, komorni mjuzikl pun nabijenih emocija, humora i odlične glazbe. Zanimljiva je činjenica da cijelu dramsku radnju nose samo dva lica - Cathy i Jamie. Songovi prate priču o pet godina njihova života, njihove veze od samog početka (prvog izlaska) do kraja braka.
Dvoje glumaca- pjevača cijelu su predstavu na sceni. Zahtjevan i izazovan je to zadatak za bilo kojeg profesionalca. Mi imamo izvrsnu Cathy- Hanu Hegedušić, te u alternaciji Jamiea- Ivana Čuića i Igora Barberića. Dramska struktura mjuzikla iznimno je zanimljiva. Cathy i Jamie paralelno pričaju svoju ljubavnu priču. Oni zajedno stvaraju sliku o povijesti veze koja je prerasla u brak.  Jamie priča priču kronološki, od upoznavanja do raspada braka, dok Cathy to čini obrnuto, od kraja prema početku. Njihove priče vremenski se preklope na sredini, na činu vjenčanja.
Gomilanjem raznih muzičkih stilova, dinamičnim izmjenama songova i dijaloških scena, na sceni se stvara ludi život, mikrokozmos mlade glumice i mladog pisca. Siže mjuzikla neprestano nas baca kroz pet godina života Jamiea i Cathy. Iz dvije vizure gledamo sreću, smijeh, suze, svađe, nade, razočaranja, cijeli spektar emocija. Svatko na svoj način prikazuje događaje koje su zajedno proživjeli.
U mjuziklu se pojavljuju razni glazbeni žanrovi. Ovisno o emociji te događajima u songovima izmjenjuju se pop, rock, jazz, latino, klezmer te klasična glazba. Songovi su pjevni i svi će ih pjevušiti na izlasku iz kazališta. Glumce-pjevače prati bend od šest glazbenika - klavir, violina, gitara, dva violončela i bass. U Hrvatskom naradnom kazalištu u Varaždinu režije se prihvatila Lea Anastazija Fleger, dirigent je Stjepan Vuger. Scenografiju potpisiju Tanja Lacko i Ana Sarić, a kostimografiju Petra Pavičić. Za svjetlo je zadužena Vesna Kolarec, za projekcije Ivan Lušičić. Glazbeni producent je Vid Novak Kralj, inspicijent Vedran Dervenkar.


U emisji Dobro jutro, Hrvatska  mjuzikla 'Prošlih 5 godina' predstavili su Lea Anastazija Fleger, redateljica mjuzikla, Hana Hegedušić, glumica, Stjepan Vuger,dirigent i Igor Barberić, glumac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!