16:36 / 26.03.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Odabrani finalisti natječaja Rovinj Photodays

-

-

Foto: - / -

Na ovogodišnji je natječaj bilo je prijavljeno 2600 fotografija autora iz 18 zemalja svijeta, a kako je i očekivano, brojem prijava prednjačili su fotografi iz regije. Ocjenjivački sud odabrao je 14 finalista čiji su radovi izloženi na internetu.
Na ovogodišnji je natječaj bilo je prijavljeno 2600 fotografija autora iz 18 zemalja svijeta, a kako je i očekivano, brojem prijava prednjačili su fotografi iz regije. Ocjenjivački sud odabrao je 14 finalista čiji su radovi izloženi na internetu.

S obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji svijetu festival Rovinj Photodays 2020 se neće održati u najavljenom terminu (8. – 10. svibnja). Organizatori će javnost pravovremeno obavijestiti o svim novostima, a u međuvremenu svi zaiteresirani su pozvani da radove finalista razgledaju na internetskoj stranici festivala Rovinj Photodays.
IZLOŽBA FINALISTA - Rovinj Photodays Grand Prix 2020 bit će proglašen u zadano vrijeme festivala (subota, 9.svibnja), na web stranici i društvenim mrežama Rovinj Photodaysa, najavljuju organizatori.

Finaliste je odabrao četveročlani istaknutih stručnjaka u svojim područjima djelovanja: predsjednik žirija Hrvoje Slovenc, fotograf, New York, te članovi Bruna Kazinoti, fotografkinja iz Hrvatske, Una Popović iz Salona Muzeja savremene umetnosti iz Srbije te Sabina Salamon iz Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Ove godine se među finalistima pozicioniralo po 2 autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Rusije, Srbije te po jedan autor iz Nizozemske, Njemačke i Slovenije.

- Ono što je zajedničko finalistima festivala Rovinj Photodays 2020 je akutna svijest o svrsi vlastite fotografije te koja je njena funkcija u svijetu. S time na umu, bila je čast raditi s drugim članovima žirija. Zajedno smo bili zaduženi za težak zadatak odabira iz velikog broja fotografija koje su bile vizualno i konceptualno bogate. Tijekom proučavanja radova više smo se puta vraćali pojedinim radovima koji su se, osim jednostavnih slika, transformirali u slojevite vizualne tekstove, izjavio je predsjednik žirija Hrvoje Slovenc.

Finalisti su Aida Redžepagić (tijelo/akt), Fadil Šarki i Ivana Jagušić (arhitektura), Alessio Paduano, Nik Erik Neubauer i Armin Durgut (dokumentarna), Patrick Bienert i Katarina Marković (moda), Sandra Lensink, Serena Vittorini i Natalia Oreshina (pejzaž) te Patrick Bienert, Mikhail Lebedev i Denis Butorac (portret).

Detalje o festivalu Rovinj Photodays putem videopoziva u emisiji Dobro jutro, Hrvatska ispričao je direktor festivala Denis Redić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!