18:33 / 02.11.2020.

Autor: Hina/V.M./HRT

Odgođen Interliber - umjesto sajma online program

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zbog loše epidemiološke situacije Zagrebački velesajam je donio odluku o odgodi 43. Interlibera, a Zajednica nakladnika i knjižara kao odgovor najavljuje online platformu koja će sajamsku atmosferu i cijene dovesti u sve dijelove Hrvatske.
Zbog loše epidemiološke situacije Zagrebački velesajam u ponedjeljak je donio odluku o odgodi 43. međunarodnog sajma knjiga Interliber, a Zajednica nakladnika i knjižara kao odgovor najavljuje online platformu koja će sajamsku atmosferu i cijene dovesti u sve dijelove Hrvatske.

- Zbog epidemiološke situacije, a slijedom preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite i Stožera civilne zaštite Grada Zagreba nažalost odgađa se 43. Međunarodni sajam knjiga Interliber 2020., koji se trebao održavati od 10. do 15. studenoga, stoji u priopćenju Zagrebačkog velesajma.

U službenom dopisu upućenom nakladnicima, ističe se da će se novonastala situacija analizirati tijekom ovoga tjedna s predstavnicima Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK, te će se zajednički razmotriti više terminskih opcija u cilju što skorijeg održavanja sajma, a sukladno smirivanju epidemiološkog stanja, kao i zdravstvenog rizika za izlagače i posjetitelje.

Predmnijevajući mogućnost ovakve situacije, a kako bi se barem djelomično umanjio gubitak prihoda zbog neodržavanja Interlibera, Zajednica nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori već dva mjeseca radi na pripremama projekta ‘Knjiga svima i svuda’, koji će, kako objašnjava predsjednik ZNK-a Slavko Kozina, interliberske aktivnosti prenijeti na online platforme, u knjižare i na HRT3.

- Očekujući probleme, mi smo se paralelno spremali s alternativama koje su bile epidemiološki i ekonomski odgovorne, kazao je Kozina Hini.

Pojasnio je kako je riječ o platformi pod nazivom ‘Knjiga svima i svuda’, ‘a uključuje jednu zajedničku web stranicu, gdje će se raditi online kupnja, uključuje popularne sajamske cijene u svim knjižarama diljem Hrvatske - dakle, preko 100 knjižara, te 'Premium program' koji rade hrvatski urednici, a koji uključuje organizaciju susreta 'Promotor s piscem' predstavljanja novih knjiga’.

Sve će se raditi uz streaming na web stranici ZNK-a, odnosno, na trećem programu Hrvatske televizije.

- To drugim riječima znači da ćemo imati Interliber dislociran u online svijet, u knjižare i na HRT3, istaknuo je Kozina.

Čitav projekt odvija se u organizaciji ZNK HGK, Hrvatske gospodarske komore, te u suorganizaciji s Ministarstvom kulture i Gradom Zagrebom, a javnost će o detaljima projekta biti obaviještena na konferenciji za medije koja bi se trebala održati do konca ovoga tjedna.

- Nakladnici i knjižari između sebe komuniciraju i sve će biti uskoro objavljeno. Nama je žao jer smo podupirali taj projekt do zadnjeg časa, i želimo barem malo od tog šušura, gdje je godišnje na Interliber dolazilo i 120 tisuća ljudi, prenijeti u tu priču. Ono što je dobro je to što će ovaj put ljudi i u Metkoviću moći kupiti po dobrim cijenama knjige, čuti nove stvari od pisaca i mislim da ćemo ovime na najbolji mogući način odgovoriti na neodržavanje Interlibera, poručio je Kozina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!