Odgovor HAZU na "Deklaraciju o granicama srpskog jezika"

19.07.2022.

11:21

Autor: HRT/D.M./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Odbor za normu hrvatskoga standardnog jezika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti reagirao je na "Deklaraciju o granicama srpskog jezika" te se u svome odgovoru osvrće, kako naglašavaju, na očite neistine i pogrešna tumačenja povijesnih činjenica iznesene u toj deklaraciji.

- Deklaracija o granicama srpskog jezika" donesena 19. lipnja na Trećoj interkatedarskoj srbističkoj konferenciji nedvojbeno je sastavljena s istim ciljevima i u okviru iste velikosrpske politike koja je već proizvela "Načertanije" Ilije Garašanina i "Memorandum" Srpske akademije nauka i umetnosti. To nas ne iznenađuje. Međutim, ono što iznenađuje je više nego skromna znanstvena razina teksta koji su sastavili njezini autori, svjesno zanemarujući, iskrivljujući ili krivotvoreći činjenice, kao i spoznaje lingvističke teorije, slavistike, poredbenopovijesne lingvistike i sociolingvistike, stoji u odgovoru Odbora HAZU.

Politička se manipulacija, dodaju, "ne može prikriti takvom nazovi-znanošću i nadamo se da će se i u Srbiji pronaći ozbiljniji lingvistički glasovi koji će od nje odustati".

- U Hrvatskoj smo se na takva ideološka nasilja u jezičnoj politici već navikli još u jugoslavenskim vremenima, ali voljeli bismo da više ne moramo živjeti u prošlosti koja se pokazala neodrživom, već da se možemo okrenuti mirnijoj budućnosti koja u znanosti podrazumijeva poštovanje istine, a u životu toleranciju i, ako je moguće, suradnju i uzajamno poštovanje. Uostalom, hrvatski jezik priznat je kao ravnopravan jezik u Europskoj uniji, ističe Odbor HAZU.

- Deklaracija o granicama srpskog jezika donesena je na konferenciji na kojoj su sudjelovali predstavnici svih srbističkih katedri na sveučilištima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, kao i predstavnici Instituta za srpski jezik SANU, Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, Odbora za standardizaciju srpskog jezika, Društva za srpski jezik i književnost Srbije i Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja u Beogradu.

Odbor HAZU u svom se odgovoru, kako ističu, osvrće samo na očigledne neistine i pogrešna tumačenja povijesnih činjenica u "Deklaraciji".

- Kao što ćemo vidjeti, temeljna je neistina što njezini autori polaze od teze Vuka Stefanovića Karadžića o štokavskom narječju kao u osnovi isključivo srpskome. Ta je teza, iznesena prije više od 150 godina u Karadžićevu pamfletu 'Srbi svi i svuda', činjenično neutemeljena i u znanosti odavno odbačena, ističe Odbor za normu hrvatskoga standardnog jezika te u nastavku teksta analizira i odgovara na jedanaest tvrdnji iznesenih u "Deklaraciji".

Cjelovit tekst Odgovora HAZU može se pročitati na linku: https://www.info.hazu.hr/2022/07/odgovor-na-deklaraciju-o-granicama-srpskog-jezika/

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!