Odisej više nije heroj, nego sebični pustolov

22.03.2021.

16:49

Autor: Hina/Vijesti iz kulture/HRT

HNK Rijeka: premijera baleta "Odiseja"

HNK Rijeka: premijera baleta "Odiseja"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci u četvrtak je izvedena baletna predstava "Odiseja" kao prva ovosezonska premijera tamošnjeg baletnog ansambla. 

Autori koreografije i koncepta su Walter Matteini i Ina Broeckx, a u središtu njihova interesa su emocije i odnosi te roditeljska i partnerska ljubav.


- Naše putovanje čine dvije priče koje se međusobno podržavaju i nadopunjuju. S jedne strane, klasična priča, dakle, Odisej, Penelopa, Telemah, Atena te poznati događaji i avanture. S druge strane, priča je 'pročitana' u aktualnijem ključu gdje je 'prava Odiseja' one mlade djevojke koja traga za pažnjom svog oca, a koji zbog vlastite ambicije napušta obitelj i žrtvuje bliske odnose, istaknuli su autori.

Walter Matteini i Ina Broeckx

Walter Matteini i Ina Broeckx

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Dvije su strane iste medalje 


Autori ističu da Odisej "više nije heroj koji odlazi zbog požrtvovnosti, već je onaj koji ovom izlikom opravdava vlastitu sebičnost i žeđ za pustolovinom.


- Dva Odiseja - Homerov heroj i naš antiheroj - dvije su strane iste medalje napominju autori, koji su izabrali glazbu u rasponu od djela Bacha i Beethovena do one suvremenih autora Philipa Glassa i Arva Pärta.


Scenografkinja je Aleksandra Ana Buković, kostimografiju potpisuje Ina Broeckx, autorica video projekcija Fanni Tutek Hajnal, a svjetlo je oblikovao Nuno Salsinha.


Nastupili su Maria Matarranz de las Heras kao Penelopa, Michele Pastorini kao Odisej, te Nicola Prato, Andrei Köteles i druge članice i članovi ansambla Baleta.

Maria Matarranz de las Heras i Michele Pastorini

Maria Matarranz de las Heras i Michele Pastorini

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Autorski dvojac -  profesionalni i životni partneri


Walter Matteini i Ina Broeckx, profesionalni i životni partneri, tijekom plesačkih karijera plesali su u djelima svjetski poznatih koreografa, među kojima su Balanchine, Jirí Kilián, Hans Van Manen, Mats Ek, William Forsythe, Angelin Preljoçaj, Nacho Duato, Ohad Naharin i mnogi drugi. 2009. su osnovali svoju ImPerfect Dancers Company koju čine plesači iz cijele Europe.


Jedna od glavnih karakteristika njihove umjetničke produkcije upravo je ponovno čitanje odnosno plesna transpozicija književnih djela. Na njihovom su repertoaru tako djela poput Hamleta, Macbetha ili Dnevnika Ane Frank.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!