Odlazak legende, preminuo je Mladen Kušec

02.11.2020.

16:12

Autor: HRT

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Potpisao je desetke knjiga proze i poezije, a svoj je književni rad posvetio djeci i mladima.
U 83. godini preminuo je naš književnik, novinar i publicist Mladen Kušec. Potpisao je desetke knjiga proze i poezije, a svoj je književni rad posvetio djeci i mladima.

Mladen Kušec rođen je u Zagrebu 1938. godine. U rodnom je gradu polazio osnovnu školu, gimnaziju i studij na Filozofskom fakultetu. Na RZ-u počeo raditi 1963. Kao novinar i urednik istaknuo se rado gledanim i slušanim radijskim i TV emisijama za djecu i mlade (Tonkica Palonkica, frrr..., Patuljci pojma nemaju, Hihotići, Bijela vrana i dr.). Njegove radijske i TV emisije za djecu postale su standard za taj žanr.Bio je urednik Obrazovnog i dječjeg programa HR-a 1989–94, nakon toga godinu i pol urednik Radio Sljemena. Autor tridesetak knjiga pjesama, proze i drama za djecu i mlade (Dobar dan, Volim te, Plavi kaputić, Lili i Vili, Slijedi me). Uređivao je i originalni radijski putopis "Zagonetno putovanje - Putujemo Hrvatskom".Dobitnik više nagrada, među ostalim nagrade HND-a Zlatno pero 1979 (za knjigu Donatela, nastalu prema radioemisiji Bijela vrana), nagrade Mato Lovrak za najbolji roman za mladež 1993 (za roman Mama, tata i ja), nagrada na Tjednu radija u Ohridu 1977. i 1983, nagrade RZ-a 1983. te nagrade HRT-a Ivan Šibl za životno djelo 1991.

Godine 2018. dobio je Večernjakovu ružu jer njegovi razgovori s djecom u emisiji "Bijela vrana" Hrvatskog radija zasluženo imaju kultni status, baš kao i emisija "Zagonetno putovanje". Ovo još nisam doživio, a ni neću nikad više. Želio sam ju, ali nisam vjerovao da ću ju dobiti, rekao je tada Kušec.Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uputila je obitelji izraze sućuti poručivši kako će se pamtiti neiscrpna znatiželja, entuzijazam i profesionalizam kojim je Mladen Kušec zadužio nadolazeće generacije. "Svoju je višedesetljetnu  karijeru posvetio najtežoj i najdražoj publici - najmlađima, a njegove su emisije za djecu i mlade postale standard žanra i donijele mu mnogobrojne nagrade i priznanja, stoji među ostalim u sućuti ministrice.

- S velikom sam tugom primio vijest da nas je napustio gospodin Mladen Kušec. Uime Hrvatskoga sabora i osobno izražavam vam najiskreniju sućut. Gospodin Mladen Kušec ostat će u trajnom sjećanju kao jedan od najvećih i najomiljenijih hrvatskih književnika i novinara koji je svoju dugogodišnju plodonosnu karijeru posvetio prije svega djeci i mladima, stoji u sućuti predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!