15:24 / 17.12.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Odlazak Pavla Dešpalja nemjerljiv je gubitak

Maestro Pavle Dešpalj na koncertu

Maestro Pavle Dešpalj na koncertu

Foto: Petar Glebov / PIXSELL

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je sućut u povodu smrti akademika Pavla Dešpalja u kojoj ističe da je odlazak istaknutoga hrvatskog dirigenta i skladatelja nemjerljiv gubitak za hrvatsku kulturu i glazbu te da će njegovo ime zasigurno pamtiti budući naraštaji.


- Gotovo čitav svoj životni vijek predano je posvetio glazbi. Od rane mladosti i prvih kompozicija neumorno je skladao, dirigirao, pisao i svirao preko sedam desetljeća. Mnogo je važnih dužnosti obavljao te nastupa koje je izvodio, istaknuo je Gordan Jandroković.


Predsjednik Sabora podsjetio je da su zahvaljujući entuzijazmu Pavla Dešpalja u Zadru pokrenute Glazbene večeri u sv. Donatu za čije je potrebe osnovao Zadarski komorni orkestar, a istaknutu ulogu ostvario je i kao šef dirigent Zagrebačke filharmonije, Hrvatskog komornog orkestra i Simfonijskog orkestra, prvo Radiotelevizije Zagreb, a kasnije i HRT-a.


"Bogata i plodonosna karijera ovjekovječena je prestižnim nagradama i međunarodnim strukovnim priznanjima, kao i brojnim Porinima i nagradama za životno djelo. Voljela ga je i cijenila kako hrvatska, tako i inozemna publika pred kojom je nastupao kao gost dirigent prestižnih inozemnih simfonijskih orkestara i filharmonija diljem svijeta", stoji u sućuti.


-  Odlazak gospodina Dešpalja nemjerljiv je gubitak za hrvatsku kulturu i glazbu, ali njegovo ime zasigurno će ostati zapamćeno kod budućih naraštaja glazbenika i publike", istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora u sućuti obitelji Dešpalj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!