Odlazak Pere Kvrgića: Napustio nas je virtuoz

24.12.2020.

10:10

Autor: T.Dž.Š/M.F.S./Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
Jučer je odjeknula tužna vijest da nas je napustio još jedan velikan hrvatskog glumišta. Pero Kvrgić je nizom velikih kazališnih, filmskih i televizijskih uloga ostavio neizbrisiv trag u našoj kulturi.
Jučer je odjeknula tužna vijest da nas je napustio još jedan velikan hrvatskog glumišta. Pero Kvrgić je nizom velikih kazališnih, filmskih i televizijskih uloga ostavio neizbrisiv trag u našoj kulturi.

- Preminuo legendarni glumac Pero Kvrgić


Pero Kvrgić ostat će upamćen po mnogim ulogama, no ono po čemu će velikim slovima biti upisan u povijest hrvatske kulture su 'Stilske vježbe' kojima je u više od 50 godina - od godine 1968., zajedno s Lelom Margitić, srušio sve rekorde gledanosti i dugovječnosti.

- Ta njegova predanost je i učinila da su stilske vježbe toliko dugo opstale i živjele. Pero je zaista bio najstariji glumac na svijetu koji je glumio tako zahtjevnu predstavu, rekao je glumac i producent Marko Torjanac.

Tumačio je gotovo dvjesto uloga i gotovo da nema kazališne pozornice na kojoj nije glumio: klasici, suvremeni tekstovi, komedije, tragedije - sve s jednakom lakoćom i genijalnošću.

- Ostavio je ogroman trag hrvatskoj kulturi, hrvatskom kazalištu, hrvatskom filmu, i zaista, premda su velike godine,  bilo je zadovoljstvo gledati njegove predstave pratiti ga, uvijek ćemo ga se sjećati i pamtiti po onome što je učinio za hrvatsku kulturu, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek Kvrgića je nazvala jednim od naših najdugovječnijih ali i najvećih glumaca: Jednako vješt i u kazalištu i na filmu, nosio je brojne stožerne uloge u brojnim hrvatskim i svjetskim komadima, rekla je Obuljen Koržinek.

Moliere, Pirandello, Shakespeare, Marinković, Držić, Krleža - samo su neki od velikana čije je likove Pero Kvrgić maestralno odglumio.

- Tu se može govoriti i govoriti dane i noći, a i može se reći u jednoj jedinoj riječi - napustio nas je naš virtuoz, istaknuo je glumac Žarko Potočnjak.

Predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Perica Martinović poručila je, pak, da će Kvrgić ostati upisan zlatnim slovima u povijest hrvatskog kazališta:

- Među ostalim i zbog Dubrovačkih ljetnih igara, bio je najveći Pomet i najbolji Dundo Maroje ikada, rekla je Martinović.

Imao je sposobnost tumačiti uloge različitih stilskih obilježja, a punu afirmaciju Kvrgić je ostvario u Dramskome kazalištu ‘Gavella’.

- 1954. godine se priključio profesoru Gavelli i skupini umjetnika, mladih redatelja i glumaca koji osnivaju, eto, naše današnje dramsko kazalište Gavella, kazao je ravnatelj GDK "Gavella" Dražen Ferenčina.

'U posjetu kod gospodina Greena', američkoga autora Jeffa Barona, najizvođeniji je suvremeni tekst u svijetu u posljednjih 10 godina - upravo tu predstavu Luka Dragić i Pero Kvrgić odigrali su preko 200 puta.

- Kako smo sve više igrali, mi smo se sve više grlili kao ljudi, kao Pero i ja, i to je Bio Pero, prisjetio se Dragić.

Njegova je gluma sadržavala samu esenciju kazališne umjetnosti, a predstave u kojima je glumio oblikovale su mnoge naraštaje.

Antologijske uloge Pere Kvrgića

Duboki naklon Pero Kvrgić je zaslužio svim svojim, mahom antologijskim ulogama - prisjetili smo se samo nekih:

- OPSADA, redatelj Branko Marjanović, 1956.
'Druže Mićo nije sad vrijeme da gledamo cure.'
- H-8, redatelj Nikola Tanhofer, 1958.
'Ma što govoriš molim te lijepo, uvijek ti nešto nije pravo.'
- SREĆA DOLAZI U 9, redatelj Nikola Tanhofer, 1961.
'Kako bi želio da sam veliki muzičar, da sam velik kao ovaj Paganini ovdje.'
- U LOGORU, redatelj Nikola Tanhofer, 1966.
- PRIJATELJI, redatelj Zvonimir Bajsić, 1967.
'Pa bila je sam đavo.'
- PRIJEKI SUD, redatelj Branko Ivanda, 1978.
'Sve je još u rukama istražitelja.'
- NEPOKORENI GRAD, redatelj Eduard Galić, 1982.
'Ja ću biti jasniji, mi raditi nećemo!

- OLUJNA NOĆ, redatelj Zrinko Ogresta, 1987.
'Pijem rakiju, a nikada ne pijem, kud me đavo goni da skrećem toliko pažnju na sebe.'
- NAUSIKAJA, redatelj Vicko Ruić, 1997.
'Nepotrebno se uzrujavam, vi ionako nikada nećete postati istinski umjetnik.'
- DUNDO MAROJE, kazališna predstava, redatelj Ivica Kunčević 2000.
- STILSKE VJEŽBE, redatelj Tomislav Radić, 1968. - 2018.

Kolege i prijatelji oprašatju se putem društvenih mreža


U više od 70 godina dugoj karijeri Pero Kvrgić susretao se s mnogima. Neki su s njim radili, neki povremeno surađivali, a neki mu se divili i od njega učili. Evo nekih od objava kojima se putem društvenih mreža s njime opraštala kulturna scena:

S tugom i sjetom ostajemo uvjereni da glumac živi dok žive njegove uloge.
Pogledajte posebno izdanje Vijesti iz kulture posvećeno odlasku Pere Kvrgića:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!