Odljev Rodinovog Mislioca prodan za 10.7 milijuna eura na aukciji u Parizu

02.07.2022.

13:37

Autor: V.K./HRT/Hina

Mislilac Augustea Rodina

Mislilac Augustea Rodina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Odljev jednog od najpoznatijih umjetničkih djela na svijetu, skulpture Mislilac Augustea Rodina, ovaj tjedan je na aukciji u Parizu prodan za 10,7 milijuna eura.

Aukcijska kuća Christie's procijenila je da ovaj odljev, koji je jedan od 40 proizvedenih, vrijedi između 9 i 14 milijuna eura. Rekord za Rodinovog "Mislioca" postavljen je 2013. na aukciji Sotheby'sa u New Yorku, kada je jedan prodan za 15.3 milijuna dolara.

Kada ga je Rodin prvi put napravio 1880. godine, Mislilac je u izvornoj veličini imao otprilike 70 cm. Današnji "Mislilac" tada se zvao "Pjesnik" i dizajniran je kao krunski element "Vrata pakla", još jednog velikog djela ovog francuskog kipara.

Skulptura je izvorno predstavljala Dantea, srednjovjekovnog talijanskog pjesnika i autora Božanstvene komedije, nagnutog naprijed kako bi promatrao krugove pakla dok meditira o svom djelu.

Iako je ostao dio monumentalne skulpture Vrata pakla, Mislilac je 1888. izložen samostalno, nakon čega je postao samostalno djelo.

Skulptura je prvi put povećana 1904., a monumentalne verzije veličine čovjeka, poput one u pariškom Rodin muzeju, postale su jako popularne. Skulptura predstavlja čovjeka izgubljenog u svojim mislima, ali snažnog tijela koje sugerira da je on uvijek spreman na djelovanje.

Kopija prodana ovog četvrtka u Christie'su veličine je originalnog modela.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!