17:54 / 26.03.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Odobrena sredstva za monografije s područja kulture i umjetnosti

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Michal Jarmoluk / PIXABAY

Ministarstvo kulture i medija odobrilo je financiranje 50 monografija iz područja kulture i umjetnosti s ukupno 1.133.725 kuna, izvijestili su iz tog ministarstva.

Na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu u programskoj djelatnosti potpore izdavanju monografija iz područja kulture i umjetnosti pristiglo je ukupno 138 prijava.


Ciljevi ovog programa potpore su poticanje izdavanja monografija iz svih područja kulture i umjetnosti te razvoj i promidžba tog programskog područja.


Kako ističu iz Ministarstva, podržani su programi monografija iz područja kulture i umjetnosti s posebnim naglaskom na vizualne umjetnosti, odnosno monografije istaknutih umjetnika koji nemaju objavljenu monografiju te na ostala izdanja koja obuhvaćaju relevantne teme iz svih umjetničkih područja i koja se odlikuju multidisciplinarnim pristupom te s naglaskom na izdanja vezana uz povijest i suvremenost hrvatske kulture i umjetnosti.


Prijavljene programe razmatrala su i vrednovala nadležna kulturna vijeća i stručna povjerenstva sukladno programskim područjima.


Kako navode iz Ministarstva, za financiranje 29 programa monografija s područja vizualnih umjetnosti odobreno je 676 tisuća kuna, a za financiranje šest monografija s područja glazbe odobreno je 120 tisuća kuna. 


Za dvije monografije s područja kazališne umjetnosti odobreno je 52 tisuće kuna, za dvije monografije s područja filma i medijske umjetnosti 45 tisuća kuna, a za 11 monografija s ostalih programskih područja 240 tisuća kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!