16:31 / 09.02.2021.

Autor: Hina

Odobrene nove potpore za 847 samostalnih umjetnika

Dvorana Jedinstvo, Zagreb

Dvorana Jedinstvo, Zagreb

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

Ministarstvo kulture i medija odobrilo je za siječanj 2021. potpore za 847 samostalnih umjetnika, od 870 primljenih zahtjeva, kojima će do 15. veljače na njihove račune biti isplaćeno po 4000 kuna pomoći zbog otežavajućih okolnosti rada izazvanih pandemijom koronavirusne bolesti.

Ministarstvo kulture i medija priopćilo je u utorak rezultate potpora samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske ove godine, a kojima je zbog pandemije koronavirusne bolesti onemogućeno ili bitno otežano umjetničko djelovanje.


Istaknuto je kako je to Ministarstvo provelo evaluaciju zahtjeva pristiglih na Javni poziv za dodjelu potpora samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske zaključno s 25. siječnja 2021. i u skladu s objavljenim kriterijima donijelo popis pozitivno ocijenjenih zahtjeva za dodjelu potpore za siječanj ove godine.


 Zahtjev je predalo 870 samostalnih umjetnika koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske, a kriterije za dodjelu potpora zadovoljilo je 847 umjetnika. Potpore će se na račune umjetnika isplatiti do 15. veljače ove godine.

Odluka o potporama za veljaču ovisno o proračunskim mogućnostima


Ministarstvo je priopćilo da će se nova odluka o potporama za razdoblje od 1. veljače do kraja mjeseca, odnosno do 28. veljače, donijeti ovisno o mogućnostima i priljevu novca iz državnog proračuna. Istaknuto je da samostalni umjetnici ne trebaju za to razdoblje podnositi nove zahtjeve jer će se odluke donositi na temelju ranije podnesenoga zahtjeva.


Ministarstvo je uputilo umjetnike koji nisu zadovoljili neki od postavljenih kriterija da se prijave na javne pozive koji će biti usmjereni prema područjima njihove umjetničke djelatnosti. Popis samostalnih umjetnika kojima će biti isplaćena potpora od 4000 kuna za siječanj 2021. dostupan je na ovoj poveznici.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!