09:19 / 01.02.2020.

Autor: Mirna Farkaš Salamon/ViK/M.Š./HRT

Održana još jedna "Noć muzeja"

Arheološki muzej u Zagrebu (foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Arheološki muzej u Zagrebu (foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Na više od 200 lokacija po cijeloj zemlji održana je još jedna Noć muzeja. Manifestacija pokrenuta 2005., u muzeje i galerije privukla je do sada više od 5 milijuna posjetitelja.
Na više od 200 lokacija po cijeloj zemlji održana je još jedna Noć muzeja. Manifestacija pokrenuta 2005., u muzeje i galerije privukla je do sada više od 5 milijuna posjetitelja.

Ovogodišnja je "Noć muzeja" bila u znaku velikih jubileja. Arheološki muzej u Splitu slavi svoju dvjestotu obljetnicu, a zagrebački Muzej za umjetnost i obrt 140 godina je s nama.

- Noć protječe izvanredno, stvarno iznad svih očekivanja, osim što je blaga noć, nije hladno i ne pada kiša. Imamo idealne uvjete za posjetu, rekao je ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu Ante Jurčević.

- I ove godine mi u muzeju za umjetnost i obrt smo vrlo zadovoljni, prošlo je negdje osam tisuća ljudi, što ja smatram da je više nego taman što se kaže, govori ravnatelj zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, Miroslav Gašparović.

U povodu 100. obljetnice rođenja dječjeg pisca Ratka Zvrka, u Etnografskom muzeju u Dubrovniku - scenski prikaz "Šareni svijet Grge Čvarka".

- O njemu se zapravo nije posljednjih godina baš puno govorilo iako je on zaista jedan vrijedan i važan književnik za djecu i u sklopu noći muzeja mi smo se ipak odlučili da bi bilo vrijedno i važno posvetiti mu pažnju, ističe kustos Etnografskog muzeja u Dubrovniku Ivica Kipre.

U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici program Noći muzeja počeo je multimedijskim "mappingom" na spomeniku Matiji Gupcu kipara Antuna Augustinčića.

- Radi se o jedinstvenom spoju animacije, igranih elemenata, ali ono što je posebno upečatljivo to je da likovi sa samog spomenika oživljavaju, kaže voditeljica Muzeja seljačkih buna, Vlatka Filipčić Maligec.

Posjetitelji dvorca Pejačević u Virovitici mogu razgledati nedavno otvoreni novi stalni postav muzeja.

- Gradski muzej Virovitica je s obzirom na ovogodišnju temu Noći muzeja koja je velika obljetnica hrvatskih muzeja svoj program koncipirao prema obljetnici očetka izgradnje Dvorca Pejačević, kaže ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej.

Brođane je oduševila izložba "Gledam dodirom". Posjetitelji su imali priliku iskusiti kako izgleda svijet iz perspektive slijepih i slabovidnih osoba boravkom u mračnoj komori, ali i dodirivanjem izložaka.

- Izložba koja je inkluzivna prije svega, dakle namijenjena je kako slijepima i slabovidnima tako i ostalim posjetiteljima, ističe Romana Tekić, ravnateljica Galerije umjetnina Slavonski Brod.

U osnovnoj školi u Otavicama izloženo je 15 radova Ivana Meštrovića: skulptura i crteža. A važno je obilježiti i 90 godina od izgradnje Crkve Presvetog Otkupitelja - grobnice obitelji Meštrović.

- Meštrović se ovdje iskazao kao izvrstan arhitekt, zapravo ovo je po meni zaista remek djelo moderne sakralne arhitekture u hrvatskoj. On je tu spojio i tradiciju i suvremenost, kaže Zorana Jurić Šabić, viša kustosica Muzeja Ivana Meštrovića.

U Šibeniku je oživio spomenik Draženu Petroviću.

- Memorijalni muzej Dražena Petrovića je razvio jednu aplikaciju, to jest animaciju same skulpture Dražena Petrovića koja se evo sad za noć muzeja odvija paralelno i u Šibeniku, a i u Zagrebu na tamošnjem spomeniku, ističe Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Šibenika.

Noć muzeja već je godinama jedna od najpopularnijih i najposjećenijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj.

- Mi smo kontinuirano na liniji s našim kolegama iz cijele hrvatske, muzeji su prepuni ljudi, večer prolazi predivno, kaže Vesna Jurić Bulatović, suautorica Noći muzeja.

U samo nekoliko sati postave je razgledalo nekoliko stotina tisuća ljudi, odnosno u 15 godina koliko se manifestacija održava - više od pet milijuna posjetitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!