17:50 / 04.01.2020.

Autor: HRT

Održana komemoracija za glumca osječkog HNK Aleksandra Bogdanovića

-

-

Foto: - / -

U prepunom osječkom HNK održana je komemoracija za tragično preminulog glumca Aleksandra Bogdanovića. Od svog Ace oprostili su se brojni prijatelji i kolege
U Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u Osijeku u subotu je održana komemoracija za glumca Aleksandra Bogdanovića koji je nedavno umro nakon teške prometne nesreće.

Na komemoraciji se, osim rodbine, okupio velik broj njegovih kolega i prijatelja, a intendantica osječkog HNK Dražena Vrselja rekla je da je Bogdanović živio kazališni život kao sportaš jer je bio iznimno discipliniran i sposoban poticati na dodatne uspjehe.

- Imao je dar pronalaženja dobrih osobina u ljudima oko sebe i sluha za odgovornost. Uvijek je pokušavao pomagati ljudima, usmjeravati ih i hrabriti ih. Iza sebe je ostavio puno ljubavi, više ga ne vidimo ali osjetimo da je s nama zauvijek. Obitelji želim u ime djelatnika HNK-a u Osijeku iskazati duboku zahvalnost i sućut, rekla je Vrselja.

Bogdanovićev kolega, glumac Vladimir Tintor govoreći o glumačkoj karijeri preminulog, rekao je kako je izuzetno teško obuhvatiti sve veličanstvene uloge po kojima će ga publika i kritika, ali i njegovi kolege, trajno pamtiti.

- Svakako valja spomenuti ulogu Bože u 'Sinovi umiru prvi' Mate Matišića, Rudolfa Meiera u 'Unterstadtu' Ivane Šojat, Zeusa u 'Zeusovim ljubavnicama' Ane Tonković Dolenčić, Levina u 'Ani Karenjinoj' Lava Tolstoja, Georgea u 'Virginiji Woolf' Edwarda Albeeja, Čičkova u 'Mrtvim dušama' Nikolaja Vasiljeviča Gogolja i gradonačelnika u 'Anđelima Babilona' Mate Matišića, rekao je Tintor.

Podsjetio je i da je Bogdanović ulogom Gogoljeva Čičkova 2009. godine osvojio nagradu za glavnu ulogu na Festivalu vojvođanskih pozorišta, dok mu je uloga Viteza Olivera Urbana u Krležinoj "Ledi" donijela Nagradu za glavnu ulogu na Marulićevim danima 2011., te u istoj kategoriji i nominaciju za Nagradu hrvatskog glumišta za ulogu Georgea u "Virginiji Woolf" Istarskog narodnog kazališta, a za ulogu Levina u "Ani Karenjinoj" za sporednu mušku ulogu.

Mostarska liska mu je dodijeljena za ulogu Jerotija u Nušićevu "Sumnjivu licu". Glumio je i u zapaženim filmovima i televizijskim serijama poput filmova "Most na kraju svijeta" i Ponoćno sivo", te u dvije sezone serije "Novine".

Aleksandar Bogdanović rodio se u Osijeku, 17. lipnja 1974. godine, a Akademiju dramske umjetnosti završio je u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše.

Bogdanović je teško ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila u Osijeku 21. prosinca 2019. godine kada ga je na pješačkom prijelazu vozilom udario 22-godišnji vozač koji je pobjegao s mjesta nesreće ne pruživši mu pomoć, ali je naknadno pronađen i uhićen.

Nakon četiri dana, uslijed težine ozljeda, Bogdanović je umro u osječkom Kliničkom bolničkom centru, a pokopan je 30. prosinca 2019. na groblju u Novom Sadu.+

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!