11:47 / 13.02.2020.

Autor: Maroje Vučićević/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Održana komemoracija za maestra Kranjčevića

-

-

Foto: - / -

U zagrebačkom HNK-u održana je komemoracija za glazbenog umjetnika Vladimira Kranjčevića na kojoj su se okupili brojni kolege i prijatelji čiji je život maestro obilježio.
U zagrebačkom HNK-u održana je komemoracija za glazbenog umjetnika Vladimira Kranjčevića na kojoj su se okupili brojni kolege i prijatelji čiji je život maestro obilježio.

Maestro Kranjčević bio je omiljeni profesor i glazbeni pedagog. Odgojio je mnogobrojne studente na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, i vodio naše najuglednije orkestre i ansamble.

- Od 1994. do 2002. godine bio je direktor Opere HNK-a, ali to je malo reći. Bio je u tom kazalištu prije i poslije tih godine - na gotovo svakoj premijeri, radovao se svakom našem uspjehu. Sugerirao je i meni na ovom poslu što bih trebala činiti. Bio je zaista dio ovog kazališta od prvog do zadnjeg dana, kaže intendantica zagrebačkog HNK-a Dubravka Vrgoč.
Preminuo maestro Vladimir Kranjčević - To je jedno veliko ime koje će nedostajati glazbenoj sceni. Svima nam je puno pomogao, uvijek je davao savjete – evo do zadnjeg dana. Sretan sam što sam imao priliku s njim puno raditi, ističe operni umjetnik Ronald Braus.

- Hvala mu na svemu lijepom što nas je naučio, i što se tiče muzike i umjetnosti, izjavio je baletni umjetnik Dinko Bogdanić.

- Imala sam čast uručiti mu i Nagradu za životno djelo 'Vladimir Nazor' i Nagradu hrvatskog glumišta za životno djelo, i to baš na pozornici HNK-a. Tada je izgovorio svoju čuvenu poruku da je glazba jedna sveta umjetnost i da je to sveta pozornica, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Posljednji ispraćaj maestra Vladimira Kranjčevića bit će u petak, 14. veljače, u 12,50 sati na zagrebačkom Krematoriju, a u Slušaonici Hrvatskoga radija emitiramo posebnu emisiju iz ciklusa Oda-birano - u spomen na maestra donosimo ulomke razgovora iz 2013. godine kada je primio nagradu Porin za životno djelo, te iz godine 2017. nakon što se nizom koncerata oprostio od svoje aktivne glazbeničke karijere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!