10:56 / 30.01.2019.

Autor: I.H./T.V./HRT/Hina

Održana Noć muzeja

Foto: screenshot nocmuzeja.hr

Foto: screenshot nocmuzeja.hr

Foto: - / -

Ovogodišnja je tema manifestacije "Muzeji - inovacije i digitalna budućnost" kojoj je fokus na predstavljanju različitih muzejskih sadržaja kroz primjenu digitalnih tehnologija.
Diljem Hrvatske u Noći muzeja sudjelovalo je više od 250 muzeja i baštinskih institucija koje su i ove godine besplatnim ulazom i posebnim programima privukle velik broj posjetitelja, pa se tako ispred nekih, poput Umjetničkog paviljona u Zagrebu, čekalo u redu na ulazak.

Brojni Zagrepčani i turisti sudjelovali su u tradicionalnoj "Noći muzeja", među njima i predsjednica Republike Kolinda Grabar-KItarović koja je obišla Tehnički muzej i pohvalila ovogodišnju temu "Muzeji - inovacije i digitalna budućnost". 

Veliko je zanimanje bilo i za eksponate Tehničkog muzeja koji spajaju prošlost, sadašnjost i budućnost, a uz stalni postav posjetitelji su mogli vidjeti i izložbu "Riječki torpedo - prvi na svijetu", poslušati predavanja o nebu u Planetariju, a poseban program uključio je i Demonstracijski kabinet Nikole Tesle gdje su se održala predavanja uz pokuse.

Hrvatski državni arhiv (HDA) organizirao je izložbu "Tragom prošlosti - Hrvatska 1968." uz stručno vodstvo, upoznavanje s djelatnošću Arhiva te projekciju filmova iz nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke.

Posjetitelji su u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke mogli vidjeti digitalnu zbirku, koja uključuje časopise "Ženski list i "Hrvatica, u kojima je Zagorka radila kao urednica te objavljivala svoje tekstove, mogli su saznati i razne zanimljivosti iz njezina života, a najodvažniji i sudjelovali u kvizu znanja.

Glipoteka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavila je svoje digitalne sadržaje kroz predavanje, prikaz virtualne izložbe "Od tvornice do muzeja" i interaktivno vodstvo kroz postav Zbirke sadrenih odljeva stećaka, uz što je prikazan i dokumentarni film, a posjetitelji su mogli razgledati i stalni postav i izložbu slikarice Anabel Zanze.

Muzej za umjetnost i obrt predstavio je brojne projekte digitalizacije muzejske građe te digitalne platforme u kojima sudjeluje.

Uz stalni muzejski postav, u Muzeju Mimara posjetitelji su imali prilike pogledati poseban tematski program "ATM Realitiy, aplikaciju koja korisnicima nudi mogućnost pogleda u prošlost prostora zgrade muzeja. Ispred Mimare bio je i Bibliobus koji je privukao i turiste iz Singapura, Japana i Kine.

Tiflološki muzej uz stalni postav predstavio je program "Programiranje i robotika" kojemu je cilj putem radionica promovirati tehničke inovacije te educirati djecu i mlade sa svrhom olakšavanja života osoba s invaliditetom.

Radionice Strujni krug sastavi sovicu koja svijetli i STEMI bile su im najpopularnije jer su djeca napravljene uređaje htjeli ponijeti kući. Napravljeno je 100 svjetlećih sovica, a čak im je, dodaje autorica koncepta Ileana Kurtović, ponestalo materijala za nastavak radionice jer je posjećenost bila veća u odnosu na prošle godine.

Učenici XVI. Gimnazije, u sklopu likovne kulture volontirali su u Modernoj galeriji i posjetiteljima prezentirali radove slikara Nikole Mašića.

Školski muzej priredio je radionice za djecu "Lenta vremena velikih hrvatskih umova", gdje su djeca putovala kroz vrijeme i u ulozi tajnih agenata otkrivala tragove i zagonetke velikih stvari kojima su naši znanstvenici i inovatori obilježili hrvatsku i svjetsku povijest, te radionicu programiranja za sve "O Basicu i osnovama programiranja: naučite programirati na strojevima iz prošlog stoljeća, nastalu uz izložbu Galeb zove Orla.

Uz radionice i stalni postav, posjetitelje su pozvali da im daruju svoj spomenar ili leksikon iz djetinjstva koje će pohraniti u muzeju kao kulturno blago, a djeci su se najviše svidjeli prikazani roboti.

Noć muzeja u Splitu

Unatoč jugu i lošem vremenu mnoštvo Splićana i njihovih gostiju krenulo je od 18,00 sati u petak u muzejsku pustolovinu širom grada gdje im je 16 institucija i udruga na 25 lokacija uključujući i Salonu, te Zvjezdano selo Mosor, ponudilo pregršt zabave u Noći muzeja.

Posjetitelji uživaju u stalnim muzejskim postavima, radionicama, razgledima, stručnim vodstvima, koncertima, predavanjima, projekcijama i nastupima, do muzeja su stizali besplatnim gradskim prijevozom, a besplatan im je bio i ulaz u sve institucije.

Dosta je građana privukla jedinstvena izložba u Muzeju grada Splita "Splitski grbovi-Kameni grbovi iz Muzeja grada Splita" u kojoj je izložen 51 kameni grb koji se čuvaju u muzeju i po prvi predstavljaju baštinu grada Splita koja je zapisana u kamenu kroz sačuvane gradske grbove, obiteljske i grbove plemićkih i građanskih obitelji, kao i crkvene grbove. Autorica izložbe, koju je otvorio gradonačelnik Andro Krstulović Opara, je Elvira Šarić Kostić, viša kustosica Muzeja grada Splita.

Gradonačelnik je sugrađanima tijekom otvaranja izložbe poručio da čuvaju povijest i uživaju u njoj nakon čega je zajedno sa svojim sugrađanima uživao u tom projektu muzeja koji je do posljednjeg mjesta bio pun posjetitelja. 

Uz stručna vodstva posjetitelji razgledavaju stalni postav Muzeja grada Splita, Galerije Emanuela Vidovića, te Podrume Dioklecijanove palače. U Galeriji Emanuel Vidović između ostalog djeca uče o životu i radu splitskog slikara Emanuela Vidovića i to putem multimedijalnog vodiča Smart guide, dok su u Galeriji Meštrović uz stalni postav u nekadašnjoj obiteljskoj vili Ivana Meštrovića izložena njegova remek djela u bronci, gipsu, mramoru i drvu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!