13:43 / 05.03.2019.

Autor: M.V./V.M./HRT

Održana svečana premijera filma 'Lada Kamenski'

-

-

Foto: - / -

Redateljski prvijenac Sare Hribar i Marka Šantića sinoć je premijerno prikazan u zagrebačkoj Kinoteci. Priča je to o današnjem položaju žena u društvu i odnosima u svijetu filmske scene, ali i o tamnoj strani nastanka države i propasti industrijskog diva.
Redateljski prvijenac Sare Hribar i Marka Šantića 'Lada Kamenski' sinoć je premijerno prikazan u zagrebačkoj Kinoteci. Radi se o priči o današnjem položaju žena u društvu i odnosima u svijetu filmske scene, ali i o tamnoj strani nastanka države i propasti nekadašnjeg industrijskog diva.

Odlična atmosfera i mnogi predstavnici kulturnog i javnog života Hrvatske obilježili su sinoćnju premijeru filma o kojem se već duže vrijeme s nestrpljenjem govori,  objavio je distributer Continental film.

Od prvog dana snimanja znali smo da u rukama imamo nešto drugačije, posebice ako pogledamo radnju koja prati radnice Kamenskog i njihovu višegodišnju borbu za svoj posao, svoje dostojanstvo i profesiju u kojoj su provele cijeli radni vijek. Nastojali smo njihovu priču ispričati što realističnije i prikazati ih kao ono što jesu - simbol 'malog čovjeka' koji se nastoji snaći u novim okolnostima - nastanku države i pretvorbi i privatizaciji koji su stavili ključ u bravu nekad uspješnim poduzećima. Mislim da smo u tome i uspjeli, a dokaz tome su i priznanja struke,  izjavili su scenaristica i redateljica filma Sara Hribar i redatelj Marko Šantić.

U kakvoj su vezi filmska scena i tvornica Kamensko? Film je do sada je osvojio nekoliko nagrada za najbolji film, režiju i glumu: na 65. Pulskom filmskom festivalu dobio je nagradu Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film. Sara Hribar dobila je nagradu Breza za najboljeg debitanta, a za ulogu treće glumice Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Doris Šarić Kukuljica. Film je uvršten i u konkurenciju 42. Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, u kategoriji debitantskih filmova.

Uloge u filmu tumače Frano Mašković, Nataša Dorčić, Ksenija Marinković, Doris Šarić-Kukuljica, Dijana Vidušin i Ana Maras Harmander. Producenti filma su Jure Pavlović i Bojan Kanjera.

'Lada Kamenski' u hrvatska kina stiže uoči Dana žena – 7. ožujka. Pogledajte reportažu s premijere emitiranu u Vijestima iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!