20:20 / 13.08.2018.

Autor: T.V./I.R./HRT

Održane Burnumske ide

-

-

Foto: - / -

Ivoševci kod Kistanja sinoć su se vratili u antiku, u doba kada je u šibensko-kninskom zaleđu boravila rimska vojska. Održane su Burnumske ide.
Ivoševci kod Kistanja sinoć su se vratili u antiku, u doba kada je u šibensko-kninskom zaleđu boravila rimska vojska. Održane su Burnumske ide.

Burnum je jedini očuvani rimski vojni amfiteatar u Hrvatskoj, a sagrađen je u prvom stoljeću, ističu organizatori.

Nacionalni park Krka osmu godinu za redom, baš kao i nekoć Rimljani za punog mjeseca, organizirao je Ide. Rimskom pučko-vojnom feštom u Burnumu rekonstruirana je povijest ovog kraja u rimsko doba. Ugostio je slavni amfiteatar vrhovnika Jupitera, koji je baš u ovom logoru nekad imao svoj hram. Saznao je putnik namjernik tko je od bogova zaštitnik lopova, a tko štreber. I tko je među njima najveći veseljak - jer tema ovogodišnjih Ida bila je rimska mitologija.

Osim scenskog programa održan je i sajamski. Organiziran je i niz radionica - sudbina se čitala iz kostiju, a dijelili su se i tajni božanski recepti za ljubavne brige.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!