10:12 / 15.10.2018.

Autor: V.M./M.V./Hina/HRT

Održani Dani Orisa: od futurističke do ruralne arhitekture

Patrik Schumacher

Patrik Schumacher

Foto: - / -

Međunarodni arhitektonski simpozij Dani Orisa 18 održan je ovaj vikend u Zagrebu. Niz uglednih stručnjaka sa svjetske scene, koji su priredili izlaganja, predvodili su Britanac Patrik Schumacher i aktualni dobitnik nagrade Pritzker - Indijac Balkrishna Doshi.
Međunarodni arhitektonski simpozij Dani Orisa 18 održan je ovaj vikend u Zagrebu. Niz uglednih stručnjaka sa svjetske scene, koji su priredili izlaganja, predvodili su Britanac Patrik Schumacher i aktualni dobitnik  nagrade Pritzker - Indijac Balkrishna Doshi.

Dvorana Vatroslava Lisinskog ugostila je više od 2 tisuće hrvatskih i svjetskih arhitekata. Jedna od glavnih zvijezda bio je Patrik Schumacher iz Velike Britanije, dobitnik ugledne nagrade Stirling, publicist i teoretičar arhitekture i dizajna.

Intenzivna urbanizacija diljem svijeta žarište je njegova interesa: Unatoč tomu što danas imamo digitalnu komunikaciju, koja je većinom slikovna, ovakvi su skupovi posebno važni kako bismo se bolje razumjeli i ocijenili najnovija kretanja u struci,  poručio je Schumacher.

Izlaganje Patrika Schumachera, inače direktora Zaha Hadid Architects ureda, privuklo je veliku pozornost. On je predstavio radove toga arhitektonskog ureda koji nastavlja na tragu svoje utemeljiteljice glasovite Zahe Hadid, preminule prije dvije godine.

Dok su to bili radovi za koje se čine da više pripadaju budućnosti nego sadašnjosti, japanski arhitekti Yoshiharu Tsukamoto i Momoyo Kaijima, osnivači Atelijera Bow-Wov, predstavili su arhitekturu za koju se, ako se sadržaj jako pojednostavi, može reći da je to arhitektura koja iz urbanih sredina 'odlazi' u ruralna područja gdje u suradnji s ljudima u potrebi oblikuje nove i kvalitetne sadržaje.

Jedan od tih primjera je stvaranje novoga životnog prostora za ljude stradale u katastrofalnome potresu i tsunamiju 2011. godine u Japanu u jednom ribarskom mjestu na poluotoku Oshika. Potres i tsunami potpuno su uništili kuće ribara koje su bile uz more, a mogućnost novih prirodnih katastrofa nalagala je potrebu da se pronađe nova lokacija na kojoj će ponovno zaživjeti zajednica.

Kako su posvjedočili arhitekti, to je mjesto traženo i pronađeno u šumi koja je na okolnim brdima okruživala se uz aktivno sudjelovanje lokalnoga stanovništvom u raznovrsnim procesima - od razgovora preko edukacije za nova dodatna zanimanja do realizacije projekta.

Slovenski arhitekt Rok Žnidaršič, laureat dvije najznačajnije slovenske nagrade za arhitekturu - Plečnikove nagrade, u izlaganju je na primjerima izložio svoje temeljno stajalište u arhitekturi - a to je kako se približiti etičkoj strani arhitekture.

Objasnio je da su u toj zahtjevnoj zadaći primjenjuje nekoliko načela, među kojima su, ponovna uporaba starih dijelova u novoj funkciji što, podsjetio je, u slovenskoj arhitekturi ima dugu tradiciju, odnos prema strukturi i razumijevanje tradicije ljubljanske škole arhitekture, orijentacija i iskreno doživljavanje odnosa globalnoga i lokalnoga u arhitekturi.

Među izlaganjima je bilo i jedno video predavanje što ga je za ovogodišnje Dane Orisa priredio ugledni indijski arhitekt Balkrishna Doshi - ove godine ovjenčan najuglednijom arhitektonskom nagradom na svijetu - Nagradom Pritzker. Doshi nije samo prvi Indijac laureat te prestižne nagrade, za koju se često kaže da je Nobel za arhitekturu, već je u dobi od 91 godinu i njezin najstariji dobitnik.

Doshi je, kada je dobio Nagradu Pritzker rekao da ju 'duguje svome guruu - Le Corbusieru jer su su me njegova učenja vodila k propitivanju identiteta i otkrivanju novoga, regionalno prihvaćenoga suvremenog izričaja održivog holističkog habitata'. Nakon Le Corbusiera Doshi je radio s još jednim velikanom suvremene arhitekture - Louisom Kahnom, a u njegovu osobnom arhitektonskom rukopisu prepoznatljiva je indijska tradicija s izuzetno izraženim socijalnim aspektom.

Kroz predavanje Doshi je argumentirao svoje načelo da su njegova djela produžetak njegova života, filozofije i snova koji pokušavaju kreirati riznicu duha arhitekture. Jedan od njegovih  najpoznatijih projekata je Aranya Low Cost Housing (Indore, 1989.) - sustav kuća, dvorišta i labirinta internih putova u kojemu danas u 6500 stanova živi 80.000 ljudi. Projekti po kojima je svjetski prepoznat su i Archdailyja i Curbeda te Amdavad ni Gufa - podzemna umjetnička galerija.

U sklopu simpozija održane su i dvije izložbe - Damira Fabijanića 'HALUDISM/HALUDDISM' - autorski fotografski memento hotelskog resorta u Malinskoj i hommage djelu arhitekta Borisa Magaša, te izložba renomiranoga turskog arhitekta HanaTümertekina pod nazivom 'Kompleksnost jednostavnog' koja traje u Oris - Kući arhitekture, a na kojoj je predstavljen proces i misao tijekom izgradnje arhitektovog recentnog projekta Angelos Organic Olive Oil Mill - uljare smještene u naselju Bademli Mahallesi blizu grada Izmira u Turskoj.

Osim predstavljanja svjetskih trendova u arhitekturi, simpozij je bio mjesto na kojemu se moglo puno čuti i o najnovijim kretanjima u urbanizmu i dizajnu. Istodobno, Dani Orisa bili su prigoda i za izravnu komunikaciju i interakciju arhitekata, projektanata i investitora, a na prostoru ispred ulaza u dvoranu, predstavile su se mnoge tvrtke s proizvodima relevantnim za arhitekturu i dizajn.

Moderatori simpozija bili su arhitekti Dinko Peračić i Maroje Mrduljaš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!