11:06 / 13.07.2020.

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Održavanje ljetnih festivala pod velikim upitnikom

Pula

Pula

Foto: - / -

Prije nepuna dva mjeseca pala je odluka o održavanju Pulskog filmskog festivala, prije tri tjedna doznali smo i koji su hrvatski filmovi u utrci za nagrade, a onda kao hladan tuš stiže odluka Stožera civilne zaštite Istarske županije o njegovu neodržavanju.
Prije nepuna dva mjeseca pala je odluka o održavanju 67. Pulskog filmskog festivala, prije tri tjedna doznali smo i koji su hrvatski filmovi u utrci za nagrade, a onda kao hladan tuš stiže odluka Stožera civilne zaštite Istarske županije o njegovu neodržavanju.

Ni omiljeni Motovun Film Festival neće se popeti na motovunsko brdo, a otkazan je i Međunarodni jazz festival u Grožnjanu. Hoće li ljetni kulturni festivali ove godine ikako opstati, ostaje pod upitnikom.

Još prije tjedan dana činilo se da će se većina naših ljetnih festivala održati, no stanje je danas znatno drukčije. U kontekstu rastuće pandemije, Stožer civilne zaštite Istarske županije izdao je odluku o otkazivanju svih javnih manifestacija - među njima su i kulturni festivali.

- Gosti i izvođači na tim manifestacijama dolaze iz zemalja visokog rizika. Prateći događaji okupljaju veliki broj posjetitelja što onemogućava održavanje fizičke distance, stoji u odluci Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Naši veliki filmski festivali pokušavaju naći alternativu: Naš je zaključak da u ovom trenutku održavanje festivala u malenom Motovunu bio bi svakako prevelik rizik i mi sad ubrzano radimo na tome da smislimo alternativu koja bi bila prilagodljiva, kaže Igor Mirković, direktor Motovun Film Festivala.

Iako ne dolazi u Motovun, program Motovun Film Festivala putovat će Istrom i Jadranom, a potkraj kolovoza stići će i u Zagreb.

Ni 67. Pulski filmski festival neće se održati u tradicionalnom obliku. Pulska arena u normalnom okolnostima može primiti oko pet tisuća gledatelja - hoće li se barem dio festivala moći ondje održati još je otvoreno pitanje.

- Mi smo si ostavili još otvoreno da u dogovoru s Ministarstvom kulture u narednih nekoliko dana nađeno alternativu i način kako će se on ipak ove godine realizirati. Filmovi su snimljeni, napravljeni, ekipe čekaju, ljudi su spremni, napominje Gordana Restović, ravnateljica Pulskog filmskog festivala.

Na drugom kraju Jadrana, negromantica je u petak uspjela ući u grad i otvoriti Dubrovačke ljetne igre, koje se, zasad, održavaju u planiranom, manjem obujmu – pogledajte atmosferu iz dubrovačkog porta s otvorenja održanoga u petak navečer:

Intendant HNK Split i ravnatelj Splitskog ljeta Srećko Šestan uoči sutrašnjeg otvorenja festivala rekao je da, s obzirom na koronavirus, svakodnevno mjere i gledaju kako napraviti dobar raspored gledališta na kojima će se festival održavati.

Ovogodišnji program temelji se uglavnom na hrvatskim umjetnicima, a ravnatelj Šestan vjeruje kako epidemiološko stanje neće poremetiti odvijanje festivala.

- Unaprijed se ispričavam publici, ako zbog situacije s epidemijom dođe do promjene plana u programu, ali mi i za taj dan imamo rezervni program. Na Sustipanu nećemo graditi tribine, tamo će biti parterno gledalište, atmosfera će biti odlična, kazao je Šestan.
Šestan: Izvanredan interes publike za Splitsko ljeto Što će biti s drugim kulturnim festivalima, kao i sa svim zbivanjima ove godine, još je neizvjesno - pogledajte analizi Vijesti iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!