Ogrestin "Plavi cvijet" osvojio Grand Prix Avantura film festivala u Bihaću

27.08.2021.

15:08

Autor: Hina/HRT/D.D.

Ogrestin "Plavi cvijet" osvojio Grand Prix Avantura film festivala u Bihaću

Ogrestin "Plavi cvijet" osvojio Grand Prix Avantura film festivala u Bihaću

Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

Film "Plavi cvijet" Zrinka Ogreste osvojio je Grand Prix "Unska sirena" Avantura film festivala "Avant & Una" u Bihaću, a prikazuje se i u glavnom natjecateljskom programu 15. Fünf Seen Film Festivala u Münchenu, koji završava 31. kolovoza.

Ogrestin film žiri je opisao kao snažnu obiteljsku dramu suvremenog doba, osjećanja i razmimoilaženja tri generacije jedne obitelji, u kojoj su svi, 'selimovićevski' rečeno - na gubitku."


Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) je izvijestio da je u konkurenciji za Grand Prix filmskog festivala "Avant & Una", održanog od 20. do 25. kolovoza u Bihaću, bilo 40 filmova različitih rodova iz svijeta i regije.


"Plavi cvijet" se prikazuje i na 15. izdanju Fünf Seen Film Festivala - Filmski festival pet jezera, koji je namijenjen igranim, dokumentarnim i kratkometražnim filmovima iz srednje Europe.


Najnoviji Ogrestin uradak u srpnju je trijumfirao i na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, osvojivši Veliku Zlatnu arenu za najbolji film i Zlatne arene za najbolju režiju, glavnu žensku ulogu (Vanja Ćirić) te Nagradom kritike za najbolji film. 


Svjetsku premijeru imao je na 43. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu u travnju ove godine na kojemu je osvojio treću nagradu publike. 


U filmu glume Vanja Ćirić, Anja Šovagović Despot, Tea Harčević, Nikša Butijer, Doris Šarić-Kukuljica i Alen Liverić.


Ogresta za film potpisuje i scenarij, uz Ivora Martinića. Za kameru je bio zadužen Branko Linta, za montažu Tomislav Pavlic, oblikovatelj zvuka je Martin Semenčić, autori glazbe Dino Osmanagić i Kristijan Koščica, a kostimografkinja je Maja Merlić. 


Snimljen je u produkciji Interfilma iz Zagreb te koprodukciji Zillion filma iz Beograda, a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Filmskog centra Srbije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!