15:47 / 07.04.2020.

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Online programi muzeja i galerija sve kreativniji

-

-

Foto: - / -

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti i sisačka Galerija Striegl pridružili su se brojnim izložbenim prostorima koji iz dana u dan osmišljavaju sve kreativnije i raznolikije virtualne programe.
Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti i sisačka Galerija Striegl pridružili su se brojnim izložbenim prostorima koji iz dana u dan osmišljavaju sve kreativnije i raznolikije virtualne programe.

Pod nazivom #MSUnonstop na internetu možete pogledati mnoge izložbe i zaviriti ‘iza kulisa’ muzejskog Odjela zaštite i restauracije. Tako ćete saznati kako su se, primjerice, restaurirala djela Miroslava Šuteja uoči umjetnikove velike retrospektive.

Tu su i virtualne videoigrice za najmlađe te novi edukativni program ‘MSU priručnik za početnike’ u sklopu kojeg se u kratkoj formi jednostavno objašnjavaju pojmovi vezani za umjetničke radove iz  fundusa, a ujedno i potiče na razmišljanje o suvremenoj umjetnosti.

U bogatoj ponudi MSU-ova YouTube kanala možete pogeldati i film 'Campek nevaljalac' iz 1929. godine posvećen opasnostima od alkoholizma i nečistoće, snimljeni u tada novoj tehnici sjenki, koju je osmislila njemačka redateljica Lotte Reiniger:- Kažu da je u muzeje najteže privući tinejđersku publiku stoga vjerujem da će mlade zainteresirati video radovi koje su napravili njihovi vršnjaci – članovi našeg Kluba mladih. Na Veliki četvrtak predstavit ćemo sliku 'Posljednja večera' kasnorenesanskog venecijanskog majstora koju čuvamo u našem muzeju – i vjerujem da će to ljude interesirati jer je to nešto neobično, što se ne bi očekivalo od Muzeja suvremene umjetnosti, rekla je ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić.

Galerija Striegl: 'Premostimo društvenu distancu'

'Premostimo društvenu distancu - zajedno kroz umjetnost!’ naziv je programa koji je osmislila sisačka Galerija Striegl.
Galerija Striegl Izložbe na internetu, razgovori s umjetnicima, kvizovi u sklopu kojih možete testirati svoje znanje o suvremenoj umjetnosti, književnosti i filmu te digitalni arhiv galerije -  sve vam je to 24 sata na raspolaganju u virtualnom svijetu na društvenim mrežama galerije. Svakako valja istaknuti da je iznimno vrijedna Zbirka Striegl u cijelosti dostupna na mrežnoj stranici galerije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!