Opatija postala centar hrvatskog dokumentarnog filma

24.08.2021.

08:52

Autor: Elvira Dizdarević/Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

Otvorenje Liburnia film festivala

Otvorenje Liburnia film festivala

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U Opatiji je sinoć počeo 19. Liburnia film festival koji u pet festivalskih dana donosi 44 hrvatska dokumentarna filma. Ove godine pristigla su i 22 filma u popratnom programu, što je velik iskorak u regionalnoj dokumentarnoj produkciji. Festival je otvorila hrvatska premijera filma „Trafika" Dore Slakoper.

Na otvorenju festivala bila je i ekipa Vijesti iz kulture, koja je razgovarala s direktoricom festivala Jelenom Androić:

Festival je svečano otvoren premijerom filma "Trafika" Dore Slakoper na opatijskoj Ljetnoj pozornici. Riječ je o kratkom hibridnom dokumentarcu koji oslikava repetitivni i klaustrofobični posao prodavačice na kioscima, koji su nezaobilazni dio gradskog krajolika, a prodavači čiji je posao težak, naporan i stresan gotovo su nevidljivi u javnosti.


Dora Slakoper studentica je diplomskog studija montaže na ADU. Nekoliko godina radi kao montažerka i asistentica montaže na igranim i dokumentarnim filmovima, televizijskim i komercijalnim projektima. "Trafika" je njen redateljski prvijenac.


Na Liburnia Film festivalu posjetitelji će na nekoliko lokacija od 23. do 27. kolovoza, moći vidjeti 44 dokumentarna filma - 22 u konkurenciji te 22 u popratnom programu.


Na maloj Ljetnoj pozornici prikazivat će se filmovi u konkurenciji za festivalske nagrade najbolji film po izboru žirija i publike, najbolja režija, fotografija, montaža, dizajn zvuka te najbolji regionalni film.


Peteročlani međunarodni žiri čine povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Benčić, montažer i redatelj Vladimir Gojun, redatelj i umjetnički direktor Beldocsa Marko Grba Singh, organizator filmskih programa i predstavnik Kinedok mreže Szabolcs Szyrony te filmska kritičarka Višnja Vukašinović.


Uoči proglašenja najboljih, publika će moći vidjeti dva dokumentarca nastala u produkciji suorganizatora Liburnia Film Festivala zagrebačke udruge Restart, a festival će zatvoriti svjetska premijera filma Enrico Marotti: Ovo je moj plov Relje Dušeka, film o svjetskom prvaku u windsurfingu iz Voloskog.

U sklopu festivala u Vili Antonio bit će organiziran case study filma Jedna od nas Đure Gavrana, koji će zbog svoje tematike biti uvod u tribinu Kad nasilje živi doma. Tribina je organizirana u suradnji s udrugom SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava čije će zaposlenice, koje svakodnevno rade sa žrtvama seksualnog nasilja, razgovarati s Đurom Gavranom o rastućem problemu seksualnog nasilja.


Osim razgovora publike s autorima filmova, popratni filmski program obuhvaća i program Regionale, filmove autora ili produkcijskih kuća iz Primorsko-goranske i Istarske županije.


Filmom Povuci-potegni Nevena Hitreca predstavit će se međunarodna alternativna mreža za distribucuju dokumentarnog filma Kinedok, a bit će predstavljen i pregled dokumentarnih filmova redatelja Đure Gavrana nastalih od 2010. do 2016.


Najbolji film i nagradu publike festival nagrađuje novčanom nagradom, a Restart tehničkim servisom izrade DCP-ja. AVC Zagreb prvi put vaučerom za kupnju filmske opreme u iznosima od 700 eura nagrađuje autore za najbolju fotografiju i najbolji dizajn zvuka, a ACER Hrvatska dodijelit će nagradu za najbolju montažu. Kao i prethodnih godina, Institut dokumentarnog filma IDF te Balkan Documentary Center, nagrađuju najboljeg režisera i najbolji regionalni film. 


Svi nagrađeni dobit će originalnu statuu kastavskog umjetnika Saše Jantoleka.


Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Podržavaju ga Hrvatski audiovizualni centar, Grad Opatija, Primorsko-goranska županija, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, AVC Zagreb, ACER Hrvatska i drugi podupiratelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!