17:07 / 09.01.2020.

Autor: Ana Marija Ilić/Vijesti iz kulture/HRT

Opatijska uvertira u kinesko novogodišnje slavlje

-

-

Foto: - / -

U povodu kineske Nove godine, sinoć je u Opatiji nastupio kineski orkestar. Time je obilježen početak dvotjedne proslave najvećeg kineskog blagdana.
U povodu kineske Nove godine, sinoć je u Opatiji nastupio kineski orkestar. Time je obilježen početak dvotjedne proslave najvećeg kineskog blagdana. Kineska Nova godina slavi se diljem svijeta, a Opatija je jedini grad u Hrvatskoj koji obilježava taj blagdan.

Drevne kineske bajke oživjele su u Opatiji. Mistična Kina počela je ispraćati u godinu uz bogat repertoar kojim predstavlja svoju tradicionalnu baštinu. Trideset pet glazbenika izvelo je folklorne skladbe iz zapadne Kine.

- Kineska Nova godina, poznata kao festival proljeća, najvažniji je tradicionalni festival kineskog naroda. Vrlo sam počašćena ovolikom pozornošću i interesom za našu kulturu. Mnogo ulažemo u kulturu i umjetnost. Kina je zemlja s bogatom tradicijom. Vrlo smo ponosni na svoju civilizaciju koja se neprekidno izgrađuje već pet tisuća godina. Stoga podržavamo međunarodne projekte i suradnje kako bismo svijetu predstavili dosege Kine, izjavila je veleposlanica Narodne Republike Kine u RH Erwen Xu.

Davno je Marko Polo donio dašak Kine Zapadu. Danas je Kina sila koja mnogo ulaže u umjetničku suradnju diljem svijeta.

- Ovo je kruna desetogodišnje suradnje Kine i Opatije. Podsjećam da smo mi potpisali pismo prijateljstva i suradnje s dvije velike kineske regije i četiri velika kineska grada. Radi se o milijunima ljudi. Ja zahvaljujem što su prepoznali to prijateljstvo i dali veliku čast da početak obilježavanja kineske stare godine krene iz Opatije, kaže gradonačelnik Ivo Dujmić.

Godina štakora slavit će se diljem svijeta do 25. siječnja, a sudeći prema odnosu Opatije i Kine, nova godina iznjedrit će bogatu kulturnu suradnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!