16:53 / 05.12.2018.

Autor: T.V./D.M./HRT

Opera Car i tesar u Beču

-

-

Foto: - / -

Ruski vladar anonimno se kreće, a pritom i radi, u drugim europskim zemljama: ono što se čini gotovo nemogućim iz današnje perspektive doista se dogodilo 1698. godine – iz puke carske znatiželje!
Ruski vladar anonimno se kreće, a pritom i radi, u drugim europskim zemljama: ono što se čini gotovo nemogućim iz današnje perspektive doista se dogodilo 1698. godine – iz puke carske znatiželje! I upravo je tu povijesnu znatiželju odabrao Albert Lortzing kao predmet svoje opere godine 1837.

Njezin naslov, u originalu "Zar und Zimmermann", i podnaslov "Dva Petra" upućuju na turbulentno-komični sadržaj najpoznatijeg i najpopularnijeg djela toga skladatelja, koje je stalni dio repertoarabečke "Narodne opere" od 1904. Ovo posljednje izdanje, u režiji Hinricha Horstkottea, još jednom vodi publiku u divnu Nizozemsku, sa svim pripadajućim vjetrenjačama, klompama i cvjetovima tulipana...

Tko god se može ondje naći do tada, svaka minuta ove zanimljive produkcije vrijedi truda, tvrde kolege iz ORF-a, a prenosi međunarodni magazin "Alpe Dunav Jadran". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!