13:00 / 24.04.2018.

Autor: V.M/S.Š.M./HRT

Operna zvijezda Evelin Novak u Zagrebu

-

-

Foto: - / -

Zvijezda berlinske opere, hrvatska sopranistica Evelin Novak prvi put nastupa u zagrebačkom HNK-u.
Zvijezda berlinske opere, hrvatska sopranistica Evelin Novak prvi put nastupa u zagrebačkom HNK-u.

Pjeva, kaže, otkad zna za sebe. Sa 17 najmlađa je studentica na Glazbenoj akademiji u Grazu, s 23 diplomirala je pjevanje u klasi Dunje Vejzović, a tri godine poslije na poziv velikog maestra Dainela Barenboima postaje stalna je članica Berlinske opere.

Iako je kritičari diljem Europe kuju u zvijezde, tek je preksinoć dobila priliku stati na daske zagrebačkog HNK-a.

Od kako sam krenula tim smjerom, kod profesorice Herjanović u varaždinsku školu učiti pjevanje, sanjam o tom trenutku. Jako mi je žao što je prošlo toliko vremena i što sam toliko čekala na to, ali tim više sretna sam što me intendantica Dubravka Vrgoč pozvala - i eto sad sam ovdje,  kaže Evelin Novak.

Njezin repertoar obuhvaća djela od baroka do suvremene glazbe, o čemu svjedoče mnogobrojni koncerti diljem Europe. Mikaela u Carmen, Traviata, Euridika, Rusalka - samo su neke od rola kojima ova iznimna sopranistica osvaja publiku.

Mimi iz Puccinijeve 'La Bohème', uloga u kojoj nastupa ovaj tjedan u Zagrebu, jedna joj je od najdražih i već prve arije publika redovito nagrađuje pljeskom. Nakon zagrebačkog gostovanja vraća se u Njemačku novim izazovima. Plan mi je zajednički rad s velikim maestrom Christianom Thielemannom u Dresdenu u Semper Operi, čemu se jako veselim jer je i moj suprug tamo pjevač u stalnom angažmanu, tako da ćemo u toj operi zajedno nastupati,  priča Evelin Novak, čiji će briljantni sopran zagrebačkim HNK-om odzvanjati još i na večerašnjoj izvedbu La Bohème.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!