14:21 / 27.11.2020.

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

Oproštaj od glumačke legende Špire Guberine

-

-

Foto: - / -

Mnogobrojni štovatelji, kolege i prijatelji opraštaju se od legendarnog Špire putem društvenih mreža, a premijer Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković i ministrica kulture i medija Obuljen Koržinek uputili su sućut obitelji.
Mnogobrojni štovatelji, kolege i prijatelji opraštaju se od legendarnog Špire putem društvenih mreža, a premijer Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković i ministrica kulture i medija Obuljen Koržinek uputili su sućut obitelji.

- U 88. godini preminuo Špiro Guberina

- In memoriam Špiro Guberina: 'Dnevnik očenašeka' (ep. 1) na HRTi
- In memoriam Špiro Guberina - večeras na HTV2 i HTV3

Pogledajte in memoriam Špiri Guberini emitiran u našem središnjem Dnevniku:

Oproštaj od legendarnog Špire i na društvenim mrežama

Među mnogobrojnim oproštajnim porukama i prisjećanjima na dubok trag, koji je Špiro Guberina ostavio, je i ona našega kolege, fotografa Krasnodara Peršuna koji je iz svog arhiva podijelio jedan dojmljivi kadar:Objavu sa fotografijom s izvedbe u dubrovačkom parku Gradac iz 1973. godine, podijelile su Dubrovačke ljetne igre uz poruku: Nije razlikovao male i velike uloge, a uspješno je znao i od male uloge svojom glumačkom čarolijom stvoriti upečatljivu i pamtljivu ulogu, stoji u objavi.Pisac Tahir Mujičić poslao je našoj HRTkultura Facebook stranici pjesme koje je posvetio Špiri Guberini te Mustafi Nadareviću koji nas je napustio u nedjelju:Plenković: Guberina bio je umjetnik osebujnog karaktera i dojmljive izražajnosti

Premijer Plenković je u povodu smrti Špire Guberine istaknuo kako je Guberina bio umjetnik osebujnog karaktera i dojmljive izražajnosti.

- S velikom tugom sam primio vijest o odlasku gospodina Špire Guberine, velike glumačke legende. Bio je umjetnik osebujnog karaktera, dojmljive izražajnosti i duhovitosti. Njegove brojne majstorske izvedbe obilježile su hrvatsku kazališnu i televizijsku umjetnost, a jedna od nezaboravnih je uloga Strikana u antologijskom Velom mistu, istaknuo je Plenković.

Rekao je i kako je dugogodišnja i bogata karijera gospodina Guberine osvjedočena brojnim priznanjima, među kojima je i Nagrada "Vladimir Nazor" za životno djelo.

- Pamtim brojne njegove sjajne uloge, neponovljive replike te neizmjerni talent pri čemu sam posebno volio njegovu neposrednost u brojnim ulogama. Nedostajat će mnogima, koji su poznavali i pratili plodonosni rad našeg vrsnog i inspirativnog glumca, a njegov odlazak nenadoknadiv je gubitak za hrvatsku kulturu, napisao je Plenković u brzojavu sućuti koju je obitelji Špire Guberine uputio u u ime hrvatske Vlade i u osobno ime.Jandroković: Guberina je bio svestrani velikan hrvatske dramske scene

- Gospodin Špiro Guberina ostat će trajno zapamćen kao svestrani velikan hrvatske dramske scene. U dugogodišnjoj karijeri ostvario je brojne kazališne, filmske i televizijske uloge, koje imaju kultni status i za koje je bio zaslužno nagrađivan najvišim nacionalnim nagradama. Iznimnom karijerom Špiro Guberina osvojio je srca brojnih generacija publike i kolega, istaknuo je Jandroković.

Naglasio je i kako se Guberina svrstao među najcjenjenije hrvatske glumce: Njegov dramski opus i izričaj obogatio je suvremeno hrvatsko umjetničko stvaralaštvo čime se svrstao među najcjenjenije hrvatske glumce, napisao je Jandroković u brzojavu sućuti kojega je u ime Hrvatskog sabora i svoje osobno ime uputio obitelji kazališnog, filmskog i televizijskog glumca Špire Guberine, stoji u sućuti Gordana Jandrokovića.

Obuljen Koržinek: Guberinine antologijske uloge trajna vrijednost hrvatskoga glumišta

-
Antologijske uloge Špire Guberine ostvarene u djelima Marinkovića i Brešana ostat će nezaboravna i trajna vrijednost hrvatskoga glumišta, istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u izrazima sućuti upućenim u povodu smrti istaknutog dramskog umjetnika.

Ocijenila je da je Guberina tijekom duge glumačke karijere ostvario je velik glumački opus u kazališnim, filmskim i televizijskim ulogama.- Omiljeni likovi popularnih televizijskih serijala obilježili su njegov stvaralački put te će ostati u trajnom sjećanju mnogobrojne publike koju je osvajao svojim iznimnim glumačkim talentom i osobnim i šarmom. Bogati umjetnički opus ostvario je u suradnji s brojnim redateljima hrvatskih kazališta, na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu, a njegove antologijske uloge ostvarene u djelima Marinkovića i Brešana ostat će nezaboravna i trajna vrijednost hrvatskoga glumišta, napomenula je ministrica Obuljen Koržinek.

- Opraštajući se od velikog glumca i dragog čovjeka, utjehu i trajno sjećanje pronaći ćemo u njegovim nezaboravnim umjetničkim postignućima kojima je dao izniman doprinos hrvatskoj kulturi, istaknula je ministrica u izrazima sućuti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!