14:30 / 02.10.2018.

Autor: V.M./M.Nj./HRT

Oproštajna izložba Gorana Trbuljaka

Goran Trbuljak

Goran Trbuljak

Foto: - / -

Tri desetljeća rada na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu profesor, likovni umjetnik, redatelj i filmski snimatelj Goran Trbuljak nije ukoričio, već uokvirio - i to u čast svojim profesorima Tanhoferu i Babaji.
Tri desetljeća rada na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu profesor, likovni umjetnik, redatelj i filmski snimatelj Goran Trbuljak nije ukoričio, već uokvirio -  i to u čast svojim profesorima Tanhoferu i Babaji.

Goran Trbuljak se od rada na Akademiji dramske umjetnosti sa studentima i kolegama oprašta izložbom, no u nju nije utkao retrospektivu, već dva rada: 'Tanhoferu i Babaji u spomen'.

Profofesor Tanhofer je taj koji me pozvao da budem nastavnik ovdje, a zahvaljujući Babaji dobio sam šansu da napravim svoj prvi igrani film. Tu izložbu ne zovem oproštajnom već se njom zahvaljujem svojim profesorima,  kaže Trbuljak.

Alati za nastavu i profesiju, koji gotovo izumiru, našli su se ispred njegova fotoobjektiva, dok je u videoradu '3+3=7', superponiranjem ranijih radova ostvario novi eksperimentalni film.

Goran Trbuljak zasigurno spada u vrhunce snimateljske profesije u bivšoj Jugoslaviji, a zasigurno i u Hrvatskoj. On je praktički jedan od prvih, ako ne i prvi, od snimatelja ove Akademije, koji je napravio veliku snimateljsku karijeru,  komentira snimatelj i sveučilišni profesor Enes Midžić.

Dekanici ADU-a Franki Perković čini se, pak, da je to još jedna dobra prilika da promoviraju izložbeni prostor Akademije – galeriju f8: U tom prostoru građanstvo može vidjeti, ne samo što rade naši studenti, nego i naši profesori.

Inicijativa za izložbu je stigla od Trbuljakovih kolega koji su ukoričili svoje radove kao dar i uspomenu koja se nadovezuje na mudru izreku koju i sam Trbuljak izložbom apostrofira: Loši učenici kao da postaju profesori, dok dobri učenici - uvijek ostaju dobri učenici.

Iložba ostaje otvorena do 20. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!