Oraić-Tolić : Citiranje kao ironičan odmak od tradicije

25.10.2019.

12:09

Autor: Anja Cerar/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Akademkinja Dubravka Oraić Tolić u novoj knjizi ‘Citatnost u književnosti, umjetnosti i kulturi’ vraća se teoriji citatnosti, koju je 90-ih uvela u našu znanost o književnosti.
Akademkinja Dubravka Oraić Tolić u novoj knjizi ‘Citatnost u književnosti, umjetnosti i kulturi’ vraća se teoriji citatnosti, koju je 90-ih uvela u našu znanost o književnosti. U novom izdanju, fenomen citiranja istražuje, u području likovne umjetnosti i suvremene digitalne kulture .

Posebna su poglavlja posvećena praksi citiranja u avangardi i postmoderni: Avangarda je htjela srušiti tradiciju, tako da su svi citati čak i u toj funkciji, dok mi danas u našoj suvremenoj postmodernističkoj globalnoj kulturi na neki način poštujemo tradiciju, ali s njom imamo jedan ironičan odmak, igramo se njome, uglavnom mi ne rušimo tradiciju, ističe akademkinja Oraić-Tolić.

Recenzent knjige akademik Krešimir Nemec napominje da se Oraić–Tolić bavi i citatnošću u ovom digitalnom dobu: Dakle, kad se javlja fenomen hipertekstova i interaktivnih tekstova, gdje sve korespondira sa svime, kako bi rekao Borges, stvara se jedna univerzalna biblioteka i onda je citatnost silno važan fenomen za današnje doba, rekao je Nemec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!