Orašar u varaždinskom HNK

11.12.2022.

08:40

Autor: Sara Badžek/Vijesti/HRT/A.S.

Predstava Orašar u varaždinskom HNK

Predstava Orašar u varaždinskom HNK

Foto: ViK / HRT

Pred prepunim gledalištem u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu premijerno je izveden Orašar, dramsko-plesna bajka za djecu i odrasle u režiji Paola Tišljarića.

Orašar, simbol Božića, prvi je put u povijesti oživio na varaždinskim kazališnim daskama.

- Nije se teško naći u ulozi jer je on meni od djetinjstva drag. Stoga mi je bilo drago biti taj lik, rekao je Karlo Mrkša, Orašar u predstavi.

- Ja sam Klara, djevojčica od 12-ak godina koja je cijelu tu priču sa svojim ujakom oživjela jer voli čitati knjige, živjeti u svijetu koji nije nužno realan, kazala je Dea Presečki, Klara Stahlbaum u predstavi.

Originalnu priču, koja je pomalo zapostavljena i u sjeni baleta, odlučio je ispričati mladi redatelj Paolo Tišljarić.

- Predstava je za djecu i odrasle pa treba pokazati cijeli spektar emocija i ne razočarati najmlađe, a opet održati atmosferu originalnog Hofmanova djela i zadržati njegovu romantičarsku notu koja je sveprisutna, izjavio je Paolo Tišljarić, redatelj.

- Divno iskustvo jer smo vođeni divnim Paolom, fenomenalan ansambl, autorski tim, toliko smo uživali, ne mogu vam opisati. Mislim da je publika večeras to prepoznala i nagradila, rekla je Helena Minić Matanić, Ernestina Stahlbaum i Miškarica u predstavi. 

- Ja sam dosta radila s Paolom, smatram ga nadarenim i posvećenim. Kada sam došla u varaždinski HNK imala sam umjetnike s kojima sam željela raditi i on je jedan od njih, izjavila je Senka Bulić, intendantica HNK u Varaždinu.

Začin predstavi mlade su varaždinske balerine iz plesnog studija Vindi.

- To su djeca, amateri i jako dobro su se uklopili u profesionalni ansambl i prvi put sudjeluju u procesu nastanka velike predstave, kazala je Vlasta Rittig, koreografkinja baleta. 

Predstava je dobila gromoglasan pljesak.

- Prekrasno zbilja. Meni je bilo baš lijepo. Ljepše nego u Zagrebu. Prekrasno, emotivno, naspram svih predstava koje smo pogledali - najljepša, puno srce, obavezno gledati, izjavili su posjetitelji.

Priču o oprostu, ljubavi i prijateljstvu ansambl će do siječnja izvesti više od dvadeset puta. Koliko je ona bliska publici dovoljno govori to da su sve predstave već prije nekoliko tjedana rasprodane. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!