17:02 / 28.02.2018.

Autor: M.Š./HRT

Orkestralni koloriti Respighija i Mahlera

Ottorino Respighi i Gustav Mahler

Ottorino Respighi i Gustav Mahler

Foto: - / -

Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a iz Majstorskog ciklusa 'Fin de siècle' (Kraj stoljeća) sutra u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
Koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije iz Majstorskog ciklusa Fin de siècle  (Kraj stoljeća) sutra u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
 
Dva talijanska izvođača, jedan talijanski skladatelj i jedan aranžer, te vodeće ime bečke moderne. Orkestralni kolorit Ottorina Respighija zasjat će u njegovu violinskom koncertu iz 1921., nadahnutom gregorijanskim napjevima i nazvanom Concerto gregoriano. Kao solist u Lisinski stiže talijanski violinist Marco Rizzi, laureat Čajkovski natjecanja i natjecanja Kraljice Elizabete koji će uz Simfonijski orkestar HRT-a i maestra Enrica Dinda izvesti Respighijev Concerto gregoriano za violinu i orkestar, P 135. Orkestar će u drugom dijelu izvesti Prvu simfoniju u D-duru Gustava Mahlera, majstora nove vrste kompleksnosti simfonijskog jezika kojim odjekuju najrazličitije glazbene asocijacije.

                                                                  Marco Rizzi (Foto: promo)
Violinist Marco Rizzi
dobitnik je nagrada na tri najprestižnija međunarodna violinistička natjecanja - Čajkovski u Moskvi, Kraljica Elizabeta u Bruxellesu te u Indianapolisu, a prepoznat je kao jedan od najzanimljivijih violinista svoje generacije, stekavši i Europsku glazbenu nagradu na preporuku Claudija Abbada. Rizzi se smatra jednim od najcjenjenijih talijanskih glazbenika, a redovito nastupa u vodećim koncertnim dvoranama diljem svijeta s uglednim dirigentima (R. Chailly, G. Noseda, A. Ceccato, P. Eötvös, V. Jurowski, S. Denéve, G. Neuhold) i orkestrima (Staatskapelle Dresden, Simfonijski orkestar Indianapolisa, Nizozemski komorni orkestar, Kraljevska filharmonija Liverpoola, Filharmonija Hong Konga, Simfonijski orkestar BBC-a Škotske…). Marco Rizzi živi i radi u Njemačkoj. U listopadu 2008. preuzeo je mjesto na Visokoj školi za glazbu u Mannheimu, a od rujna 2007. profesor je na renomiranoj glazbenoj školi Kraljice Sofije u Madridu. Njegovi učenici dobitnici su nagrada na važnim međunarodnim natjecanjima. Redoviti je član ocjenjivačkih sudova na nekima od najprestižnijih violinističkih natjecanja, kao što su Kraljica Elizabeta (Bruxelles), Joachim (Hannover) ili Paganini (Genova). Marco Rizzi svira na violini Baron Knoop majstora Pietra Guarnerija iz 1743., iz fundacije Canali Onlus.

                                                                            Enrico Dindo
Enrico Dindo
je od sezone 2015./2016. šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a s kojim često nastupa i kao solist na violončelu, često istovremeno u obje uloge. Dindo je kao dijete glazbenika violončelo počeo učit sa šest godina. Diplomirao je na Konzervatoriju Giuseppe Verdi u Torinu, te se usavršavao kod Egidia Rovede i Antonia Janigra. U prosincu 2001. utemeljio je kulturnu udrugu I Quattro Cavalieri (potporom Općine Pavia i Fondazione Banca del Monte di Lombardia) i njezin je umjetnički direktor. Komorni ansambl I Solisti di Pavia čiji je glazbeni direktor dio je te udruge, kao i Pavia Cello Academy na kojoj predaje violončelo. Također, profesor je violončela na Konzervatoriju Talijanske Švicarske u Luganu. U veljači 2007. imenovan je glavnim dirigentom Simfonijskog orkestra Sanrema.

Svi koji u četvrtak neće biti prisutni u KD Lisinski moći će koncert pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija (HTV – HR3) kao i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!