Orlandov stup ostaje 'okovan' do jeseni, čeka se mišljenje međunarodnih restauratora

05.02.2022.

02:14

Autor: HRT/Hina

Orlandov stup

Orlandov stup

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Orlandov stup, nad kojim se od 2019. godine provodi nadzor i utvrđuju uzroci oštećenja s ciljem određivanja metode zaštite, do jeseni ostaje zaštićen ogradom, dogovoreno je u Dubrovniku na sastanku predstavnika dubrovačke gradske uprave i Ministarstva kulture i medija.

Dubrovnik bi trebali posjetiti predstavnici Međunarodnog centra za očuvanje i restauraciju dobara kulturne baštine (ICCROM), savjetodavnog tijela pri UNESCO-ovom Odboru za svjetsku baštinu i dati izvješće do kraja veljače. To izvješće  će biti ključno za sudbinu Orlandova stupa, jer će se temeljem smjernica iz izvješća odrediti nastavak nadzora u 2022. godini.

Taj nadzor uključivat će 'in situ' ispitivanje sile naprezanja, ali i izvođenje potrebnih preventivnih konzervatorsko-restauratorskih zahvata, posebno interventnih radova popunjavanja pukotina na stupu neagresivnim metodama. Mjerni uređaji za nadzor pukotina na Orlandovom stupu postavljeni su 2019. godine, u povodu 600. obljetnice podizanja stupa, kako bi se odredili budući konzervatorsko-restauratorski radovi na sanaciji oštećenja. Složen i dugotrajan postupak provodi se uz nadzor Ministarstva kulture RH i u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku te ICCROM-om.

Na pukotine je postavljeno šest senzora, uz jedan kontrolni, za motrenje dinamike širenja vertikalnih pukotina, a pomaci i temperatura snimaju se svakih sat vremena. U prosincu 2019., voditeljica monitoringa Orlandova stupa Vinka Marinković iz Hrvatskog restauratorskog zavoda (HRZ) izjavila je kako je monitoring pokazao pomake u konstrukciji stupa, ali kako će se prvi konkretni znanstveni rezultati znati u lipnju 2020. godine, kad se zaokruži jednogodišnji ciklus.

- Još ne možemo reći hoće li se restauracija moći obaviti 'in situ' ili će se morati demontirati. Iz analize ćemo onda znati i treba li postavljati repliku, rekla je tada Marinković.

U lipnju 2020. prvi i neslužbeni rezultati monitoringa pokazali su kako u godinu dana nisu zabilježeni veliki pomaci u oštećenjima spomenika. Marinković je izjavila kako takvi podaci bude optimizam, ali ni tada nije mogla sigurno reći hoće li spomenik biti zamijenjen replikom.

- Utvrdili smo da se pomaci događaju u ljetnim mjesecima i pri visokim temperaturama, rekla je Marinković i dodala kako je spomenik od samog postavljanja prolazio kroz probleme, a 1825. godine je bio i srušen te jedno vrijeme uklonjen s Luže. Na spomeniku je napravljeno dosta intervencija. Na žalost, svaka restauracija je vrsta agresivnog postupka s posljedicama. Svi ti restauracijski postupci, koje je spomenik pretrpio u svojoj povijesti, sada utječu na naše radove", izjavila je u lipnju 2020. Marinković.

Orlandov stup najstarija je sačuvana javna skulptura u Dubrovniku. Isklesao ga je 1418. godine talijanski kipar Bonino di Milano. Na stupu se vijorila zastava Dubrovačke Republike, glasnici su na stubama spomenika objavljivali odredbe i obavijesti, a kod stupa su se izvršavale i kazne. Mjera za dužinu 'dubrovački lakat' mjerio se po dužini Orlandove podlaktice 51,2 centimetra. Orlando je prvotno bio okrenut prema istoku. Oluja je 1825. godine srušila spomenik, koji je smješten u Knežev dvor, a popravljen je i vraćen na trg Luža tek 1878. godine, ali prema sjeveru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!