11:16 / 19.04.2019.

Autor: I.H./Hina

Osam novih geoparkova na UNESCO-ovoj listi, među njima Viški arhipelag

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

Park prirode Papuk do sada je bio jedini geopark na tom popisu u Hrvatskoj. Osim Viškog arhipelaga od ovog tjedna su na popisu i dva nova europska područja: O Courel u Španjolskoj te Trollfjell u Norveškoj.
UNESCO-ov popis geoloških parkova povećan je za osam novih mjesta u Južnoj Americi, Aziji i Europi, odlučilo je izvršno vijeće UNESCO-a, a među tri europska je Viški arhipelag.

To su "svjedoci geološke raznolikosti",  navodi organizacija Ujedinjenih naroda za znanost, kulturu i obrazovanje sa sjedištem u Parizu koja je u srijedu odobrila proširenje popisa i na njemu je sada 147 geoparkova iz 41 zemlje.

Mrežu Svjetskih geoparkova UNESCO-a čine područja geološke i geomorfološke baštine od međunarodne važnosti. Cilj programa Svjetskih geoparkova UNESCO-a je zaštita geoloških, geomorfoloških, ali i ostalih vrijednosti geoparka te upravljanje područjem kroz edukaciju i provođenje aktivnosti u skladu s ciljevima održivog razvoja, a na dobrobit lokalne zajednice.

Na području Viškog arhipelaga u geološkoj prošlosti prije 220 milijuna godina došlo je do velikih promjena prodorom dijapira, mase užarene dubinske pra-soli, koja je provalila prema površini uzdižući sedimentne ploče formirane petrifikacijom pijeska i ljuštura organizama. Vrhove tog magmatskog prodora danas čine otoci Jabuka, Brusnik, Biševo te Palagruža kao geološki najstariji otok Jadrana koji, kao i otok Brusnik, stalno raste pod utjecajem tektonske aktivnosti.

Park prirode Papuk do sada je bio jedini  geopark na tom popisu u Hrvatskoj. Osim Viškog arhipelaga od ovog tjedna su na popisu i dva nova europska područja: O Courel u Španjolskoj te Trollfjell u Norveškoj.

O Courel na sjeverozapadu Španjolske je područje sela i srednjovjekovnih samostana smještenih na prostoru dubokih dolina i kanjona formiranih erozijom. Raznolikost stjenovitog substrata Trollfjella u Norveškoj obuhvaća veliku biološku raznolikost, od pustih područja do bujne vegetacije.

UNESCO-ovo vijeće je osim toga odobrilo proširenje triju postojećih geoparkova, a svi su u Kini: Funiushan u Henanu (središnji dio), Sanqingshan u pokrajini Jianxi (središnji dio Kine) te Taishan u Shandongu (istok).

Od srijede su na popisu i dva nova geoparka u Kini: Jiuhuashan (Anhui, Est) te Yimengshan (Shandong).

Prvi je "velik izvor pitke vode koji opskrbljuje plovnu rijeku Jangce", a u Yimengshanu je jedan od azijskih najvećih rudnika kimberlita (matična stijena u kojoj se kopaju dijamanti). Brda Jiuhua i Yimeng su k tomu bogata kulturnom baštinom. Tri nova geoparka u Južnoj Americi su Kütralkura u Čileu, Imbabura u Ekvadoru te Colca y Volcanes de Andagua u Peruu.

U Kütralkuri su neki od najaktivnijih vulkana na svijetu. Najveći vrh Imbabure također je vulkan Cotacachi. Colca y Volcanes de Andagua u peruanskim Andama područje je vulkana, jezera, ali čuva i predkolumbijske ruševine i kolonijalne crkve. Ondje je i kanjon Colca, jedan od najvećih i najdubljih na svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!