18:55 / 04.06.2020.

Autor: P.F./Hina/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Osigurano 6,7 milijuna kuna potpore za nezavisne profesionalce

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Strukovne udruge će na svojim mrežnim stranicama objaviti imena članova koji su stekli pravo na potporu. Iznos više jednokratne potpore je 10.000 kn, a niže 5.000 kuna.
Ministarstvo kulture osiguralo je ukupno 6.715.000 kuna potpore za nezavisne profesionalce, umjetnike koji djeluju honorarno kao freelanceri, a koji nisu bili obuhvaćeni dosadašnjim mjerama Ministarstva kulture.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek istaknula je da je potpora osigurana za 751 umjetnika te će im se jednokratno isplatiti po 10.000 kuna za višu, odnosno po 5000 kuna za nižu kategoriju, ovisno o ostvarenim prihodima u prošloj godini.   

- Ovaj natječaj kojeg smo danas objavili rezultate odnosi se na one umjetnike koje smo nazivali trećom skupinom umjetnika, znači one koji nisu bili do sada obuhvaćeni mjerama Ministarstva kulture niti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, istaknula je Obuljen Koržinek.

- Željela bih se u prvom redu zahvaliti strukovnim udrugama koje su zajedno s nama razradile kriterije, na temelju tih kriterija pozvali su svoje članove, napravili su izbor onih koji ispunjavaju kriterije i sad smo odobrili te potpore. Znači, 31 udruga, 751 umjetnik i nešto malo više od 6,7 milijuna kuna potpora, dodala je ministrica kulture.

Rekla je da su odlučili, s obzirom da je prošlo neko vrijeme, ne ići s mjesečnim nego s jednokratnim isplatama.

Ministrica ističe da je generalno kriterij bio jednak kao i za sve ostale, trebalo je dokazati prestanak aktivnosti ili smanjeni opseg aktivnosti zbog Covida-19.

- Drago mi je da smo uspjeli ovim tipom potpore ipak obuhvatiti i 'freelancere', odnosno honorarce, a naravno, kao što smo već komunicirali, mi smo već u drugoj fazi naših mjera. Dakle, raspisali smo i poduzetništvo i kulturu online i počeli smo sa reprogramiranjem programskih sredstava Ministarstva kulture, tako da se zapravo polako vraća i kulturna produkcija u život, poručila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Temeljem Javnog poziva za dodjelu namjenskih sredstava umjetničkim strukovnim udrugama, na temelju čijih potvrda se ostvaruju porezne olakšice za isplatu jednokratne potpore, strukovne udruge će uplatiti sredstva svojim članovima, nezavisnim profesionalcima u području kulture i umjetnosti, koji su dokazali da im je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti, prethodno je priopćilo Ministarstvo kulture.

Strukovne udruge će na svojim mrežnim stranicama objaviti imena članova koji su stekli pravo na potporu.

Ukupno se prijavila 31 umjetnička strukovna udruga na temelju čijih potvrda se ostvaruju porezne olakšice i ovim javnim pozivom odobrena su im namjenska sredstva u ukupnom iznosu od 6.715.000 kuna za isplatu jednokratne potpore za 751 njihovog člana.

Iz Ministarstva zahvaljuju svim strukovnim udrugama na aktivnom sudjelovanju u procesu definiranja kriterija, informiranja članova te evaluacije pristiglih prijava. Zahvaljujući visokoj razini uspostavljenog dijaloga uz međusobno uvažavanje različitih pozicija, uspješno je u vrlo kratkom vremenu dovršena cjelokupna procedura i osigurane potpore umjetnicima, ističe se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!