11:58 / 04.06.2020.

Autor: Željka Živković/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Osječka Akademija dobila svoj prvi izložbeni prostor

-

-

Foto: - / -

Grad Osijek od jučer je bogatiji za još jedan izložbeni prostor. U novootvorenoj Galeriji Knifer izložena su, naime, djela nastavnika Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti osječke Akademije za umjetnost i kulturu.
Grad Osijek od jučer je bogatiji za još jedan izložbeni prostor. U novootvorenoj Galeriji Knifer izložena su, naime, djela nastavnika Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti osječke Akademije za umjetnost i kulturu.

Važan je to događaj i za Osijek i njegovu publiku, ali i za osječko Sveučilište, jer Akedamija od osnutka prije 16 godina nikada nije imala vlastiti izložbeni prostor.

Velika gužva i sjajno raspoloženje umjetnika i studenata, u startu je potvrdilo kako nema osobe kojoj neće biti čast izlagati u galeriji koja nosi ime glasovitog hrvatskog slikara - Julija Knifera.

- Mi smo to ime, naravno, s namjerom i uzeli. Osim što je on Osječanin, tu je jedna vrsta odluke da to bude i jedna vrsta obvezujućeg kvalitativnog nivoa koji mi želimo tu priređivati, ističe Vladimir Frelih, profesor na AUK Osijek.

U modernom prostoru moći će se pogledati izložbe studenata, profesora, ali i gostiju s drugih akademija iz cijeloga svijeta, a izložba kojom je sve počelo otkrila je raskoš darovitosti svih nastavnika i nastavnica - njih dvadesetak.

- Konačno na jednome mjestu možemo prezentirati radove naših profesora, asistenata na Odsjeku za medijske i vizualne umjetnosti, što znači da možete vidjeti što radimo, koji senzibilitet promičemo, a nadamo se da će to biti i dobar poticaj našim budućim studentima, napominje dekanica AUK Osijek Helena Sablić Tomić.

Galerija Knifer tako će osječku kulturnu scenu oplemeniti novim sadržajima koje ostale galerije nemaju u svojem programu.

- Mi smo ipak obrazovna institucija i naše izložbe, osim tog izlagačkog dijela, uvijek tendiraju biti i edukativnog karaktera, kaže voditelj Odsjeka Zlatko Kozina.

- Ovo je stvarno fenomenalan prostor jer navikli smo izlagati po Akademiji, a ovo je baš onako osvježavajuće, smatra Tina Mihaljević, studentica 2. godine multimedije.

Izložba ‘Prostor i vrijeme’ sjajno se uklopila i u moto osječke Akademije koji glasi: poticajno, provokativno i kreativno mjesto studiranja!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!