00:55 / 01.12.2020.

Autor: Željka Živković/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Osječki HNK prilagođava se novim uvjetima

-

-

Foto: - / -

Unatoč problemima koji već mjesecima muče kazalištarce, osječko Hrvatsko narodno kazalište svojoj publici nastoji ponuditi što više sadržaja.
Unatoč problemima koji već mjesecima muče kazalištarce, osječko Hrvatsko narodno kazalište svojoj publici nastoji ponuditi što više sadržaja. Nove mjere poremetile su predviđeni program za prosinac, no brza reakcija i ideje donijeli su nove planove. 

Dražena Vrselja
, intendantica HNK-a u Osijeku, kazala je da kazalište radi. Broj posjetitelja sa 185 smanjen je na 50, ali ona smatra da je moglo biti i gore, odnosno da su kazališta mogla biti i zatvorena.

Većina repertoarnih planova "pala je u vodu", no postojeće su programe za prosinac osječki kazalištarci prilagodili novim uvjetima. "Krležini dani" su otkazani, ali ne i tradicionalni Novogodišnji koncert. Na pozornici će svirati samo šest glazbenika, a i glasoviti će "Orašar" biti prikazan kroz baletne minijature. Mjere se poštuju i provode, a predaje nema.

- Teško je zamisliti dvanaesti mjesec bez "Orašara". I u najgorim vremenima umjetnost koliko god mora biti odgovorna, mora biti i prisutna, rekao je Filip Pavišić, ravnatelj Opere HNK u Osijeku.

Da je ondje umjetnost itekako prisutna potvrđuje i priznanje mladoj osječkoj glumici Antoniji Mrkonjić. Osvojila je Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji mladih umjetnika do 28 godina za najbolju žensku ulogu, Anje u drami "Višnjik".

- Ova godina bila je zaista za mnoge teška - za umjetnike, posebno za zdravstvo, ali i za poduzetnike. Ja sam imala neku sreću da je godina na kraju, a uz sve to i lijepa. Imala sam lijepe projekte, upoznala sam divne ljude, radila što mnogi nisu imali prilike, tako da sam stvarno jako zahvalna i na nagradi i na radu i na svemu što je na kraju donijela ova godina, kazala je glumica Mrkonjić. Nagradu je posvetila tragično preminulom osječkom glumcu Aleksandru Bogdanoviću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!