11:32 / 18.03.2019.

Autor: Renata Ostović/V.M./HRT

Osječki kazališni maraton rasprodan u 10 minuta

-

-

Foto: - / -

Uz kulturne manifestacije koje se tijekom cijele godine u njemu održavaju, grad na Dravi dobio je još jednu - Kazališni maraton, održan proteklog vikenda. Ulaznice za sve predstave bile su prodane u rekordnih deset minuta.
Uz kulturne manifestacije koje se tijekom cijele godine u njemu održavaju, grad na Dravi dobio je još jednu - Kazališni maraton, održan proteklog vikenda. Ulaznice za sve predstave bile su prodane u rekordnih deset minuta.

Na sceni HNK-a Osijek i Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, osim u predstavama osječkih glumaca, posjetitelji su mogli uživati u izvedbama drugih ansambala iz Hrvatske i Srbije. Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji u zemlji kojom se želi obogatiti osječka kulturna ponuda.

Iako je koncepcijski slična bilo kojem drugom kazališnom festivalu, manifestacija nosi naziv maraton jer publika, koja želi pogledati sve predstave, morala je doslovce juriti s jednog kraja grada na drugi.

- To je dramski program koji je originalan, inovativan, kvalitetan, iznimno zanimljiv i prilagođen svim uzrastima - i malima i velikima, rekla je zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš.

Prvi osječki Kazališni maraton otvorili su gosti iz subotičkog Narodnog pozorišta, izvedbom Shakespearove komedije 'Ukroćena goropadnica' u režiji osječkoj publici dobro poznate Olje Đorđević.

- Ovo je treći put da je moja predstava tu. Osječka publika me zna po predstavi 'Apartman' i kasnije po 'Sumnjivom licu' koje također sudjeluje na Kazališnom maratonu, napomenula je  redateljica i direktorica Drame na srpskom jeziku NP-a Subotica Olja Đorđević.

U tri su dana u dva osječka kazališta brojni posjetitelji i ansambli, uz glumu, ples i zabavu živjeli zajednički kazališni san. Bilo je trinaest izvedbi, od toga su četiri bile za djecu. Uspješnice su to koje su osječki i veliki i mali kazališni znalci s nestrpljenjem očekivali. 

- Evo, s ponosom mogu predstaviti naše dvije predstave koje su sudjelovale na maratonu – 'Pale sam na svijetu' i 'Tobija', koje su inače na našem repertoaru. A gosti su nam bili članovi Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke sa svojom uspješnicom 'Wanda Lavanda', istaknuo je ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Ivica Lučić.

Želja je organizatora da Kazališni maraton postane kulturni simbol grada na Dravi te da ga pozicionira u europski kontekst.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!