"Osječko ljeto kulture" najveća kulturna manifestacija na istoku Hrvatske

03.07.2022.

13:24

Autor: Renata Ostović/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Osječko ljeto kulture

Osječko ljeto kulture

Foto: HTV / HRT

Istok Hrvatske pretvorio se u pravo kulturno središte. U Osijeku je sinoć otvorena najveća kulturna manifestacija u tom dijelu zemlje - Osječko ljeto kulture. Cijeli srpanj i kolovoz grad na Dravi bit će velika pozornica. Na otvorenju - Trg Vatroslava Lisinskog u Tvrđi zasvijetlio je u bojama grada, ljeta i kulture.

Kazališni, glazbeni, likovni, filmski i književni programi održavat će se na brojnim lokacijama u Osijeku. Grad će tako postati mjesto društvenih i kulturnih ljetnih susreta. Ovogodišnje Osječko ljeto kulture donosi novosti.        

- Produžili smo programsko trajanje ovogodišnjeg OLJK-a čak na dva mjeseca, od 2.7. do 3.9. Za imamo 73 programa, naglašava Ivan Kristijan Majić, ravnatelj Kulturnog centra Osijek.

- Svi programi su besplatni i za naše sugrađane i za naše goste i nadam se da će svatko naći u tome svemu nešto što ga zanima, naglašava Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

Osječani oduševljeni. 

Već na otvorenju svojevrsni presjek OLJK-a te spoj tradicionalnog i modernoga, klasične i suvremene kulture. 

- Sjajan spoj svih kultura što Osijek nudi. Od našeg tradicionalnog kola do tamburaša i evo mene koja predstavlja elektronsku glazbu, govori Sunčica Barišić, DJ Insolate.

- Sretan sam što gostujemo ovdje u Osijeku s naše dvije koreografije. Osijek je naš grad prijatelj s kojim obožavamo surađivati i ponosni smo što smo i ove godine na Osječkom ljetu kulture, rekao je Damien Gmür, Baletni ansambl Nacionalnog kazališta Pforzheim.

Osječko ljeto kulture jedinstven je i izvorni osječki festival.  

- Vjerujem da će ova manifestacija u budućim godinama postati još snažnija, još prepoznatljivija i dobiti onaj nacionalni karakter, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

Sudeći prema raznolikom programu ovogodišnjeg OLJK-a, grad na Dravi očekuje dugo, toplo kulturno ljeto. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!