12:23 / 11.06.2021.

Autor: Hina/V.M.

Oskarovac Pawlikowski predsjeda žirijem Pulskog filmskog festivala

Paweł Pawlikowski s Elle Fanning i Alejandrom Gonzalezom Inarrituom

Paweł Pawlikowski s Elle Fanning i Alejandrom Gonzalezom Inarrituom

Foto: Reynaud Julien / ABACA /PIXSELL

Višestruko nagrađivani scenarist i redatelj, Oskarovac Paweł Pawlikowski potvrdio je sudjelovanje na ovogodišnjem, 68. Pulskom filmskom festivalu na kojemu će predsjedati Ocjenjivačkim sudom Hrvatskog programa. 

Renomirani redatelj, koji predaje režiju i scenarij u Nacionalnoj filmskoj školi u Velikoj Britaniji i Wajda Film School u Varšavi, boravit će u Puli od 17. do 25. srpnja, najavljeno je.


Nakon studija književnosti i filozofije na Oxfordu Pawlikowski je snimio nekoliko iznimno zapaženih i nagrađenih dokumentarnih filmova, dok igranim filmovima Posljednje utočište (2000.) i Moje ljeto ljubavi (2004.) osvaja nagrade BAFTA.


Kako se podsjeća u priopćenju, svjetsku slavu donosi mu film Ida, nagrađen Oscarom za najbolji film na stranom jeziku (2015.), što je ujedno i prvi poljski film koji je osvojio ovu prestižnu nagradu.


Nagrade se višestruko nižu i s trostruko nominiranim filmom za Oscara Hladni rat (2018.), kojim u Cannesu osvaja nagradu za najboljeg redatelja i još 15 nagrada na relevantnim europskim i svjetskim filmskim festivalima među kojima i brojna priznanja filmske kritike.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!