Osmi povjerenik stigao na Trećić

08.01.2018.

14:11

Autor: VIK / V.M.

Frano Mašković

Frano Mašković

Foto: - / -

Najviše iščekivani domaći film sezone, nakon premijere na Braču, u utorak, 9. siječnja ima i zagrebačku, a redovno prikazivanje u hrvatskim kinima počinje 11. siječnja.
Najviše iščekivani domaći film sezone, nakon premijere na Braču, u utorak, 9. siječnja, ima i zagrebačku, a prikazivanje u hrvatskim kinima počinje 11. siječnja.

Kada je književnik Renato Baretić izmislio otok Trećić a s njim i trećićanski dijalekt nije ni slutio da će to magično, fiktivno mjesto postati dio naše kolektivne memorije pa tako danas gotovo da znamo gdje se na Jadranu Trećić nalazi, a mnogi čak tvrde da su na njemu i bili.

Radnja filma događa se na najudaljenijem naseljenom otočiću Trećiću koji se službeno nalazi u Hrvatskoj, ali živi prema svojim pravilima. Funkcionira i bez organizirane vlasti, ima dvije crkve i nijednog svećenika, a stanovnici se u svojoj maloj utopiji jako dobro snalaze i sami. Gotovo idiličnu sliku poremeti dolazak ambicioznog i arogantnog mladog političara, koji je na otok poslan po kazni, nakon namještenog skandala s prostitutkom, ne bi li ga se sklonilo iz javnosti. On bi, kao osmi vladin povjerenik, na otoku napokon trebao uspješno organizirati izbore i uspostaviti vlast.

Osmi povjerenik dugometražni je prvijenac redatelja i scenarista Ivana Salaja, nastao u produkciji Alka filma, naslovnu ulogu tumači Frano Mašković, producent je Jozo Patljak, direktor fotografije Slobodan Trninić, kostimografkinja Morana Starčević, a montažer je Marin Juranić.

Otok Brač, koji je zajedno s otokom Hvarom „odglumio“ izmišljeni Trećić i dao brojne statiste, bio je mjesto hrvatske premijere ekranizacije Baretićeva poznatog romana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!