Otac, bivši branitelj, preminuo je lani. Njegove memorabilije donirala je muzeju

05.05.2020.

08:41

Autor: Morana Baričević/V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

-

-

Foto: - / -

Ane Čerjan kći je hrvatskog branitelja. Prošle je godine preminuo pa je Ane odlučila neke njegove memorabilije donirati dubrovačkom Muzeju Domovinskog rata.
Ane Čerjan kći je hrvatskog branitelja, koji je većinu rata proveo na gliseru u dubrovačkom akvatoriju. Prošle je godine preminuo pa je Ane odlučila neke njegove memorabilije donirati dubrovačkom Muzeju Domovinskog rata.

- Dugo vremena imamo ovo doma i iskreno, jako je teško to nekako uklopiti u svoj svakodnevni život, a mislim da je jako lijepo da negdje bude izloženo i da netko vidi, govori Ane Čerjan, kći dubrovačkog branitelja iz 1991.

Sve je počelo virtualnim pozivom Muzeja Dubrovčanima u vrijeme dok su vrata tvrđave Imperial bila zatvorena.

- Počeli smo s jednom akcijom objavljivanja poluobrađene građe da bismo mogli nadopuniti kataloge muzejskih predmeta. Objavili smo određene fotografije naših građana u vrijeme blokade Grada i vrijeme Domovinskog rata gdje su nam nedostajali podaci tko su osobe na fotografijama, rekla je Varina Jurica Turk, ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik.

Odaziv je bio iznad svih očekivanja - više od 3000 poruka kojima su nadopunili sve podatke. Dio Dubrovčana je, u ovo vrijeme boravka u kući, pronašao stare zaboravljene fotografije iz tog vremena, koje mnogima nije povijest, i također ih donirali Muzeju na Srđu koji već 12 godina u neobnovljenoj tvrđavi priča priču i donosi istinu o svemu što se događalo.

-  Znate kakvi su vam branitelji. Oni vam ne vole pričati o tome jer jednostavno to je njima bilo teško iskustvo. Koliko god smo mi ponosni na njih i želimo čuti te priče, ali oni jako slabo oni pričaju o tome. Tata isto tako nije baš volio pričati o tome, više sam čula od drugih ljudi, govori Ane.

Tako joj je jednu ispričala majka kad je nakon jednog od jačih napada na Dubrovnik pokušala dobiti informaciju o njemu, tražeći ga imenom i prezimenom - bezuspješno.

- Kada je došao doma, kad je majka vidjela da je sve dobro, onda se naljutila - kako te nisam mogla dobit?! Pa mene ti oni zovu Bumbar. Kaže ona - pa zašto Bumbar? Odakle Bumbar?  Oni su njega tako zvali jer je uvijek zujao, brz je bio, zujao je kao bumbar i dobio je taj nadimak, sjeća se Ane.

- Taj emotivan dio uvijek je na određeni način implementiran i u naš stalni postav i u naše povremene izložbe i hvala Bogu da jest. Jer bez ljudi ne bi bilo Grada. I bez branitelja isto tako, ne bi bilo Grada, naglašava Jurica Turk.

U planu dubrovačkog Muzeja je izložba građe nastale u teško vrijeme Domovinskog rata, a prikupljene u drugo teško vrijeme - ono korona krize. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!