13:40 / 19.04.2018.

Autor: V.M./K.L.V./HRT

Otac portugalske književnosti

Nikica Talan

Nikica Talan

Foto: - / -

Teško bi se mogao naći primjer da jedno djelo za neki narod ima toliko značenje kao ep Luzitanci za Portugalce. Danas je njegov autor, Luís Vaz de Camões, sinonim za portugalsku književnost, ali i kulturu i civilizaciju uopće.
Teško bi se mogao naći primjer da jedno djelo za neki narod ima toliko, i to ne samo književno značenje, kao ep Luzitanci za Portugalce. Danas je njegov autor, Luís Vaz de Camões, sinonim za portugalsku književnost, ali i kulturu i civilizaciju uopće.

Drže ga najvećim luzitanskim pjesnikom svih vremena, a epopeju Luzitanci Biblijom portugalskoga naroda. No, kada je objavljena, bio je to politički skandal bez presedana u povijesti Portugala. Zašto?

Pogledajte ulomak iz filma Quem És Tu, Luis Vaz de Camões emitiran kao uvod u emisiju Što je klasik? posvećenu Camõesu:U čemu je toliki značaj pjesnika Luísa Vaza de Camõesa, nesretnog ljubavnika i pustolova, s perom u jednoj i mačem i srcem u drugoj ruci? Što su to tajili njegovi prvi životopisi? Na koji je način u trubadurski kodeks udvorne ljubavi utkao osobno, proživljeno iskustvo i kako su ga kritizirali zbog slobode ljubavnih prizora?

Odgovore na ta putanja dao nam je profesor Nikica Talan – gost emisije Što je klasik?, koju možete pogledati na usluzi HRTi, te pratiti na Facebooku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!