13:06 / 24.04.2019.

Autor: D.M./Hina

Otkrivena replika dijela uništenog oltara iz Palmire

REUTERS/Yamam Alshaar

REUTERS/Yamam Alshaar

Foto: - / REUTERS

Dvije tisuće godina stari hram Bel u Palmiri bio je jedan od dragulja u sirijskoj raskošnoj kolekciji povijesnih spomenika iz više civilizacija prije nego što je počeo sukob u zemlji 2011.

Muzej u Damasku otkrio je repliku dijela oltara hrama koji su uništili militanti Islamske države u drevnom sirijskom gradu Palmiri, a koji su rekonstruirali talijanski arheolozi.

- Militanti IS-a uništili drevni hram u Palmiri


Dvije tisuće godina stari hram Bel u Palmiri bio je jedan od dragulja u sirijskoj raskošnoj kolekciji povijesnih spomenika iz više civilizacija prije nego što je počeo sukob u zemlji 2011. Islamska država zauzela je Palmiru u svibnju 2015. i uništila je mnoge drevne građevine, a druge je opljačkala kako bi financirala svoje operacije.

"Novi oltar identičan je originalu u svim detaljima, jer je 3D tehnologija veoma razvijena", izjavio je Mamoun Abdul Karim, bivši šef vladinog ureda antikvitete. Međutim, istaknuo je da za original ne postoji zamjena. Novi oltar je četiri metra dug i izgrađen u kombinaciji plastike i poliranog kamena, izjavila je Frances Pinnock s rimskog sveučilišta Sapienza, voditeljica znanstvenog tima koji je radio na rekonstrukciji.

Ona je rekla je da je prijedlog da se napravi replika bio emocionalni odgovor na uništavanje oltara, ali i svojevrsni eksperiment da se utvrdi da li je znanstveno moguće rekonstruirati ono što je bilo izgubljeno. Abdul Karim je pozvao međunarodnu zajednicu da poduzme iste napore za obnovu Palmire kakve ulaže u rekonstrukciju katedrale Notre-Dame u Parizu, oštećene u požaru prošli tjedan. "To je međunarodna odgovornost", rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!