20:31 / 12.10.2020.

Autor: I.D./Odri Ribarović/Dnevnik/IMS/HRT

Otok Ilovik krije brod star 2200 godina

-

-

Foto: - / -

Iznimno dobro sačuvana brodska konstrukcija nedavno nađena u uvali Paržine na otoku Iloviku, nalik je na vremensku kapsulu iz antičkog doba.
U akvatoriju otoka Ilovika, u lošinjskom arhipelagu provodi se projekt istraživanja i zaštite jedinstvenog otkrića - antičkog broda iz 2. stoljeća prije Krista.

Iznimno dobro sačuvana brodska konstrukcija nedavno nađena u uvali Paržine na otoku Iloviku, nalik je na vremensku kapsulu iz antičkog doba. Riječ je o brodu starom 2200 godina.

- To nas je sve iznenadilo, jer ovakav stari brod iz tog starijeg horizonta na Jadranu do sada nije sačuvan. A budući da ovdje u ilovačkom akvatoriju radi se o brodu koji je u pijesku. Pijesak ga je jako dobro konzervirao, kazala je Zrinka Ettinger Starčić, ravnateljica Lošinjskog muzeja.

Potvrdio je to i međunarodni tim arheologa iz francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja antičkih brodskih konstrukcija. Oplata ovog antičkog broda spajana je tehnikom utora i jezičaca, a za nju pričvršćena rebra, zapravo su drveni klinovi.

- Zanimljivo je da je upravo po njegovim karakteristikama brodogradnje jedinstven u Jadranu. Riječ je o jako velikom brodu koji će biti vrlo izazovno za dokumentirati, rekao je Igor Miholjek, ravnatelj Odsjeka za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda.

S podvodnim arheolozima Hrvatskog restauratorskog zavoda i njihovim kolegama iz Francuske surađuju i stručnjaci iz lošinjskog muzeja te ronioci Specijalne policije MUP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!