Otok Krk na umjetničkoj karti svijeta

29.07.2021.

13:05

Autor: Ivana Perić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Galerija Infeld

Galerija Infeld

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Na otoku Krku, točnije u samom središtu Dobrinja, u nekadašnjoj kući moreplovca Franje Vuškovića, Peter Infeld je 1990-ih godina otvorio galeriju. Ovog su ljeta, na 20. obljetnicu, ljubitelji umjetnosti počašćeni novim projektom "Highlights". 

Dobrinj se upisao na umjetničku kartu svijeta zahvaljujući Peteru Infeldu koji je posve spontano odlučio galeriju otvoriti upravo na Krku.


U povodu jubilarne sezone zbirku Infeld obišla je ekipa Vijesti iz kulture:

- Moj suprug je kolekcionar, njegova majka također, i cijela obitelj, i kada je kupio kuću u Čižićima, vidio je ovaj prekrasni gradić i rekao je da ga želim posjetiti. Odatle je vidio svoju kuću u Čižićima i rekao je da želi vidjeti i galeriju, nešto napraviti od tog gradića, prisjeća se Zdenka Infeld, supruga Petra Infelda.


Rečeno, učinjeno - posljednja dva desetljeća u to mjestašce na Zlatnom otoku stižu djela svjetski poznatih majstora, a u godini velikoga jubileja prikazana je raznovrsnost njegove zbirke - likovna umjetnost, glazbeni instrumenti te povijesne torbice i novčanici.


- Galerija je velika, tu su dvije kuće na 3 kata, 400 četvornih metara izložbenog prostora što se smatra velikom galerijom kakve zapravo nemamo ni u Zagrebu, a da su privatne, istaknuo je pazitelj izložbe Josip Tocilj.


Zdenka Infeld dodaje da je izložba sama po sebi velika i poznata, a kolekcija je jedna od najvećih u Europi i svjetskog je ranga.


- Vrijeme u kojem je obitelj Infeld skupljala umjetnine bilo je najbolje vrijeme bečkog slikarstva i komunikacije između familije i tu se stvorila ta kolekcija koja se širi i na hrvatsku naivu i slikarstvo Europe, kaže Zdenka Infeld.


Peterova misao vodilja bila je malom čovjeku pokazati velika djela svjetske umjetnosti te se za njegova života, a i nakon njega, u austrijskom Halbturnu i Dobrinju održalo više od 110 izložbi, uvijek uz slobodan ulaz.


Kroz galeriju tijekom ljeta prođe desetak tisuća posjetitelja, a aktualna izložba "Highlights" može se razgledati sve do 30. rujna

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!