Otvara se 14. trijenale hrvatskoga kiparstva

05.07.2022.

15:34

Autor: P.F./Hina

14. trijenale hrvatskog kiparstva

14. trijenale hrvatskog kiparstva

Foto: HAZU / RH

Otvorenjima izložbi u Gliptoteci HAZU i Domu HDLU-a večeras počinje XIV. trijenale hrvatskoga kiparstva, na kojemu će se na nekoliko izložbenih lokacija u gradu Zagrebu predstaviti 63 autora odabrana na natječaju, a posebnim programom odat će se i počast doajenima hrvatskoga kiparstva.

Na 40. obljetnicu osnutka, 14. Trijenale, zbog posljedica potresa, djelomično napušta prostor Gliptoteke HAZU te dobiva priliku "zaposjesti" grad, a njegovim stanovnicima, kao i stranim posjetiteljima pružiti jedinstven ugođaj zagrebačkog ljeta skulpture, obogaćujući potresom i pandemijom osiromašenu ponudu umjetničkih događanja, ističu organizatori u povodu izložbe.

Trijenale se održava u organizaciji Gliptoteke HAZU i HDLU, a zamišljen je kao šetnja kroz nekoliko lokacija u gradu - Gliptoteku HAZU, Dom HDLU-a (Meštrovićev paviljon), galeriju Cloverfield, gdje će se održati samostalna izložba dobitnika Velike nagrade 13. trijenala hrvatskoga kiparstva Vedrana Perkova te prostor palače Vranyczany (Hrvatski inženjerski savez) u Berislavićevoj ulici i Park Zrinjevac.

Organizatori podsjećaju da je na dosadašnjih 13 trijenala izlagalo više od pet stotina umjetnika, među kojima velikani hrvatskog modernog kiparstva kao što su Antun Augustinčić, Fran Kršinić, Vojin Bakić, Vanja Radauš, Dušan Džamonja, Ivan Kožarić, Marija Ujević Galetović, preko umjetnika srednje i mlađe generacije, a mnogim mladim i neafirmiranim autorima upravo je izlaganje ili priznanje na trijenalu poslužilo kao odskočna daska i poticaj za daljnje umjetničko stvaralaštvo.

Na Natječaj za izlaganje na ovogodišnjem Trijenalu kiparstva stiglo je više od 230 prijava, a članovi Ocjenjivačkoga suda (akademik Petar Barišić, predsjednik, Antonija Balić, Vedran Perkov, Nataša Ivančević, Filip Turković-Krnjak), odabrali su 63 autora, koji će predstaviti svoje radove.

- Ako bi se težilo definiranju zajedničkog nazivnika radova na 14. trijenalu hrvatskoga kiparstva, moglo bi se reći da je jedno od najistaknutijih obilježja recentne hrvatske produkcije potraga za sadržajno i konstruktivno prihvatljivim materijalom koji je istovremeno dojmljiv, suvremen i autentičan, ističe Antonija Balić u katalogu dodajući da sadržaj radova zahvaća najrazličitije teme - od vrlo osobnih propitivanja do političkih, socijalnih i antropoloških tema.

Iz pregleda radova koji su odabrani za ovogodišnju postavu Trijenala jasno je da se i ovoga puta radi o pluralizmu stilova, i kada je u pitanju izričaj i kada je u pitanju materijal, napominje Balić ističući da je teško ne uočiti asocijaciju i bliskost sa stvaralaštvom umjetnika pokreta arte povera koji su istraživali nekonvencionalne materijale i neuobičajene procese oblikovanja i njihova ponašanja u odnosu na vrijeme i okolinu.

- Čini se da je taj pokret iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća donio najznačajniju transformaciju suvremene skulpture i umjetnosti općenito te da je ukinuo elitizam materijala i postupaka. Umjetnost je postala dostupna i slobodna od konvencija, a to je otvorilo put njezinu razvoju, čemu upravo svjedočimo i na ovoj manifestaciji, smatra Balić.

Uz redovnu izložbu radova 14. trijenala, 7. srpnja otvara se izložba "Hommage doajenima hrvatskoga kiparstva", zasebni program kojim se odaje počast kiparima koji su nas napustili u posljednjih nekoliko godina, tako će na četiri lokacije u gradu, u izlozima prostora Ortoforme, Grupe, Intere i Prostorije biti izložena odabrana djela Zlatka Boureka, Šime Vulasa, Ivana Kožarića i Stjepana Gračana iz fundusa Gliptoteke HAZU, dok će stvaralaštvo Stanka Jančića i Josipa Diminića biti obrađeni u pripadajućoj brošuri.

Osim toga, ovogodišnje izdanje Trijenala priprema i bogat popratni program, od vodstava i posjeta ateljeima, do performansa.

Nagrada 14. trijenala dodijelit će se 26. kolovoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!