Otvoren BOK fest, ove godine slavi punoljetnost

30.08.2021.

20:10

Autor: Suzana Balen/Dnevnik/B.A./HRT

Festival je otvoren praizvedbom predstave Njemački za početnike

Festival je otvoren praizvedbom predstave Njemački za početnike

Foto: Dnevnik / HRT

U Bjelovaru je počeo BOK fest koji je prije 18 godina pokrenuo Goran Navojec, s misijom da u svoj grad dovede najbolja domaća i inozemna kazališna ostvarenja. Uz njih se tradicionalno organiziraju i zanimljivosti poput glumačke motoalke ili "svjetske izložbe glumaca".

U prepoznatljivom stilu, Mila Elegović tradicionalno je otvorila BOK fest, koji ove godine slavi punoljetnost. Na oduševljenje publike i glumaca, održava se u novoobnovljenom Domu kulture.


- Ja sam bio u puno profesionalnih teatara i igrao, ovo rijetko tko ima, rekao je glumac Bogdan Diklić.


Festival je otvoren praizvedbom predstave Njemački za početnike koju je režirao glumac bjelovarskih korijena Ivan Ožegović s Marulom Kuljišem. Ove će godine publika vidjeti ukupno 12 predstava domaćih i inozemnih kazališta.


- Program je šarolik - imamo priliku ugostiti Kabanicu, koja je jedna od najboljih predstava 2019. godine, imamo predstavu Mikija Manojlovića, predstavu Zijaha Sokolovića Medvjed, rekao je Ožegović.


A Big band Bjelovar glazbom je uveličao svjetsku izložbu glumaca koja se, prema ideji velikoga Špire Guberine, tradicionalno održava u izlogu salona namještaja.


- Stvarno je svjetska jer to nisam nigdje vidjela. Mislim da je i ljudima zabavno, i nama je jako zabavno, rekla je glumica Katarina Madirazza.


Ovaj su put među eksponatima bili glumci Narodnog pozorišta iz Sarajeva. Večeras gostuju s predstavom "O medvjedima i ljudima" - jednom od posljednjih u režiji prerano preminulog hrvatskog redatelja i glumca Saše Anočića, kojemu je ovogodišnji festival i posvećen.


- Ja se nekako nadam, što bi rekli - ufam se, da je njegova duša prisutna i da će biti sigurno s nama večeras, rekla je Emina Minka Muftić, glumica Narodnog pozorišta Sarajevo.


Organizatori su se potrudili da se zadovolje svi epidemiološki uvjeti - na predstave se ulazi s predočenjem COVID potvrda, a Grad Bjelovar je odlučio i platiti testiranje necijepljenima koji imaju ulaznice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!