Otvoren festival koji desetljećima njeguje tamburašku glazbu

25.06.2022.

16:37

Autor: Renata Ostović/Regionalni dnevnik/HRT

Festival je otvoren u osječkom HNK

Festival je otvoren u osječkom HNK

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Osijeku, Našicama i Đakovu, izvorištima tamburaštva, održava se 45. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe. Središnji tamburaški događaj u Hrvatskoj kroz tri večeri posjetiteljima nudi izvedbe orkestara i ansambala iz cijele zemlje. Festival je sinoć otvoren u osječkom HNK.

Prva festivalska večer u Osijeku, kolijevci tambure i rodnom gradu Paje Kolarića, začetnika hrvatske tamburaške glazbe. I gradu prvog tamburaškog zbora u Hrvatskoj. 


- Radosni smo što se nakon dvije pandemijske godine ponovno vraćamo u festivalske dane onako kako je to bilo zacrtano 1961. godine, kada se održao prvi festival, rekao je umjetnički ravnatelj Festivala Krešimir Račić.


Petnaest tamburaških orkestara i ansambala, s gotovo 400 glazbenica i glazbenika svih generacija, u tri će festivalska dana pokazati svoje tamburaško umijeće izvodeći 50 skladbi pisanih za tambure, od kojih je čak sedam praizvedbi hrvatskih skladatelja. Tambura kao umjetničko solističko glazbalo itekako se dokazala u posljednjih nekoliko godina na umjetničkim akademijama. 


- Ona je i administrativno priznata na sveučilištima. Potpuno je ravnopravna, ima potpuno izjednačen tretman klaviru, violini, gitari i ostalim glazbalima na akademiji, rekao je maestro Siniša Leopold, predsjednik Stručnog povjerenstva Festivala.     


Ovaj festival već više od šest desetljeća njeguje i promiče tamburašku glazbu i tambure. Sve više mladih svira taj tradicijski instrument. 


- Počeo sam svirati tamburu u drugom osnovne. Izabrao sam je jer mi se uvijek sviđala, kaže Jakov Harča, Stariji tamburaški orkestar GŠ Alberta Štrige, Križevci. 


- Tamburu sviram skoro 15 godina, od toga nekih 10 u orkestru. Student sam 5. godine Akademije u Osijeku. To sam upisao iz velike ljubavi prema tom našem instrumentu, kaže Josip Živčić, Tamburaški orkestar Tamburaške škole Batorek, Osijek.


Najboljima će tročlano stručno povjerenstvo dodijeliti plakete "Tambura Paje Kolarića" jednog od najvećih imena Osijeka i kulturne baštine tog područja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!